Winkeliersvereniging Helftheuvel stapt naar de rechter: “Houd parkeerplaatsen Turks ontmoetingscentrum openbaar”

Gepubliceerd: Vrijdag 30 november 2018 09:51

Winkeliersvereniging Helftheuvel stapt naar de rechter: “Houd parkeerplaatsen Turks ontmoetingscentrum openbaar”

DEN BOSCH – De winkeliersvereniging van winkelcentrum de Helftheuvel vreest extra parkeeroverlast met de komst van het Turks ontmoetingscentrum Orhan Gazi aan de Zandveldstraat. De winkeliers hebben bezwaar aangetekend bij de rechter nadat de gemeentelijke bezwarencommissie hen eerder in het ongelijk stelde.

De vereniging wil voorkomen dat de parkeerplaats van het centrum na de diensten afgesloten wordt en niet meer toegankelijk is voor bezoekers van de Helftheuvel.

“Wij kunnen wel leven met de huidige vergunning voor het centrum, mits de parkeerplaatsen die erbij horen gratis en openbaar blijven, zoals wij dat ook hebben bij de Helftheuvelpassage”, legt voorzitter van de winkeliersvereniging Paul van Amelsvoort uit. “Op die manier is er een soort wisselwerking tussen de beide parkeergelegenheden.”

Volgens Van Amelsfoort heeft Orhan Gazi geen garantie gegeven dat hun parkeerterrein toegankelijk blijft. “Die garantie willen we wel hebben. De parkeerplaatsen bij de moskee in de Vogelstraat zijn ook na de diensten afgesloten.” Volgens Van Amelsfort moeten bewoners daar uitwijken naar de parkeerplaats van de nabijgelegen bouwmarkt. “Dat willen wij voorkomen. We hebben niets tegen een Turks Cultureel Centrum, maar het gebied is gewoon overbelast.”

Voldoende
De bouw van het Turks Cultureel Centrum, op 450 meter afstand van de Helftheuvelpassage, is donderdag begonnen. Over ruim een jaar wordt het gebouw opgeleverd. De 35 parkeerplaatsen rond het terrein van het huidige cultureel centrum op datzelfde terrein worden uitgebreid naar 75.

Volgens Ali Alicikus, voorzitter van Orhan Gazi, is dat ruim voldoende. “Alleen voor en na het vrijdaggebed kan het even druk zijn, maar zelfs dan is er genoeg ruimte”, zegt hij. Alicikus zegt de gang naar de rechter niet te snappen. “Er komen geen hekken om het terrein. Iedereen is hier welkom, ook in het ontmoetingscentrum zelf.”

Orhan Gazi is een cultureel centrum dat naast een gebedsruimte en een Minaret ook verschillende vergaderzalen en een grote zaal voor feesten heeft. Alicikus: “Het ontwerp is aangepast aan de bebouwing in deze wijk. Geen Turkse moskee zoals we die op andere plekken in Den Bosch zien, maar een ontmoetingscenrum dat voor iedereen toegankelijk is.”

Over zes weken volgt een uitspraak.


Deel deze pagina: