Wie wordt de klokkenluider van de Sint Jan? Stadsbeiaardier gaat lesgeven

Gepubliceerd: Woensdag 12 september 2018 20:17

Wie wordt de klokkenluider van de Sint Jan? Stadsbeiaardier gaat lesgeven

DEN BOSCH De stadsbeiaardier van Den Bosch Joost van Balkom wil zijn vak nieuw leven inblazen en gaat jongeren opleiden. “Het zou superleuk zijn als meer mensen van de mooie Bossche beiaarden gebruik zouden maken.”

Van Balkom is bekend met de beiaardtraditie. “Deze begon ver in de middeleeuwen”, vertelt hij vanuit de Sint Janstoren. “Het hoort bij de stad. Daarom vind ik het zo belangrijk dat we naar de toekomst kijken en meer mensen het leren.”

Beiaardsfamilie
De stadsbeiaard leerde de kunst van zijn vader. “Mijn opa en vader oefenden het vak ook uit. Van mijn vader leerde ik spelen. Dan mocht ik mee naar boven en speelde mijn vader de hoofdmoot en mocht ik meedoen. Als het niet goed ging, nam hij het over. Dan hoorde niemand dat buiten. Hoop ik, tenminste”, besluit hij lachend.


De zeven leerlingen die volgende week in de leer gaan, mogen niet meteen ‘de Sint Jan’ bespelen. “Sommige klokken wegen 5.5 ton. Dat is veel te zwaar. Daarom oefenen ze eerst op een oefenklavier, die niemand buiten kan horen. Na een maand gaan ze dan over op het ‘echte’ werk.”

Deel deze pagina: