Waarschijnlijk toch ballonnenverbod in Den Bosch

Gepubliceerd: Vrijdag 30 november 2018 11:56

Waarschijnlijk toch ballonnenverbod in Den Bosch

DEN BOSCH – Het ziet er naar uit dat er toch een verbod komt op het oplaten van ballonnen in Den Bosch. Donderdagavond bleek in de commissie bestuur dat De Bossche Groenen steun krijgen van coalitiepartijen D66 en GroenLinks.

Directe aanleiding is het oplaten van 500 ballonnen afgelopen zaterdag tijdens het VVD-congres in Den Bosch. De Bossche VVD-fractie was in de commissievergadering dan ook fel tegen zo’n verbod. Fractievoorzitter van Ralph Geers noemde het “een toppunt van betutteling” en wilde dan ook niet meewerken aan het verbod. De houding van het CDA was onduidelijk, zij willen in ieder geval een bredere aanpak van het probleem van plastic in de openbare ruimte.

Volgens burgemeester Mikkers is er wel een uitdaging met de handhaving. Ook noemde hij als voorbeeld het overlijden van een kind waarbij wensballonnen opgelaten worden. Dat voorbeeld schoot Judith Hendrickx van de Bossche Groenen in het verkeerde keelgat. “Daar is het verbod natuurlijk niet voor bedoeld, het gaat ons om grootschalige evenementen”.

Pieter Paul Slikker zag de problemen rondom handhaving niet. Hij hield de burgemeester voor dat stoepkrijten volgens de APV ook niet mag en daar wordt ook nauwelijks op gehandhaafd. Ook Rene van de Kerkhof van D66 zag in de APV geen probleem: “als er geen afval op straat mag komen te liggen dan zou dat bij ballonnen wel mogen?”

De PvdA en Bosch Belang spraken zich ook uit voor een verbod. De SP was niet aanwezig. De andere kleine partijen lieten zich er niet over uit.

Deel deze pagina: