Veteranen Ouwe stomp moeten weg van sportpark

Gepubliceerd: Vrijdag 07 december 2018 15:35

Veteranen Ouwe stomp moeten weg van sportpark

DEN BOSCH - De veteranen van VOC Ouwe Stomp moeten per 1 augustus uit hun eigen onderkomen op Sportpark West. Ze krijgen geen eigen plek meer. De gemeente vindt dat Ouwe Stomp voortaan -net als andere organisaties- gebruik moet maken van multifunctionele accommodaties in de stad waar ze een zaal kunnen huren.

Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de Partij van de Arbeid. Die partij zou graag een eigen plek voor de veteranen zien, maar het college van burgemeester en wethouders ziet dat absoluut niet zitten: “Den Bosch is geen garnizoensstad meer en kan niet beschikken over militaire locaties voor een permanente plek. Het is aan Defensie om conform de Veteranenwet te zorgen voor goede nazorg en ondersteuning van ontmoeting.”

Jeroen Stam van VOC Ouwe Stomp zegt dat het college hen verwijt dat ze meer doen dan is afgesproken. Stam had een gesprek met burgemeester Jack Mikkers. “Zonder dat we reclame maken, weten inwoners van West en ook uit de rest van de stad ons te vinden met hun problemen. We bieden dan een luisterend oor en een kop koffie. De gemeente verwijt dit ons nu, maar ze kunnen zich beter afvragen waarom mensen naar ons komen en niet naar de wijkpleinen gaan.”

‘Publieke taak’

De PvdA is teleurgesteld over de reactie van het college en wijst op de veteranenwet. Die zegt dat gemeenten dit soort initiatieven moeten ondersteunen. Fractievoorzitter Pieter Paul Slikker: “Ik ga contact opnemen met Tweede Kamer. Rijk en gemeenten zijn samen verantwoordelijk voor steun aan veteranen. Dat is toch echt een publieke taak.”

In de voormalige sportvertrekken van R.K.J.J.V. aan de Kooikersweg ontmoeten maandelijks vijfhonderd (oud-)veteranen elkaar. De Ouwe Stomp organiseert daar onder andere ontmoeting en hulpverlening voor voormalig en huidig geüniformeerden en faciliteert activiteiten van stichtingen als het Roze Huis.

De veteranen van VOC Ouwe Stomp gaan maandag 8 januari inspreken bij een vergadering van de raadscommissie van de gemeente.

LEES & KIJK
- Veteranen willen duidelijkheid over onderkomen
- PvdA wil permanente plek voor veteranen

Deel deze pagina: