Verzet tegen komst nieuwe Lidl Oude Vlijmenseweg blijft

Gepubliceerd: Dinsdag 08 januari 2019 10:47

Verzet tegen komst nieuwe Lidl Oude Vlijmenseweg blijft

DEN BOSCH – Er blijft flink verzet tegen de komst van een nieuwe Lidl aan de Oude Vlijmenseweg. Naast omwonenden heeft nu ook de Bossche Milieugroep bezwaar gemaakt.

Volgens woordvoerder Arie Bijl van de Milieugroep is de nieuwe supermarkt in 2035 niet klimaatneutraal en moet de gemeente dat wel eisen volgens de eigen afspraken. Ondanks dat er een bord op het bouwterrein staat dat Lidl er een duurzame supermarkt bouwt is Bijl nog niet overtuigd: “Duurzaam is een rekbaar begrip en daar kan je heel veel kanten mee op.”

Een aantal bewoners van de Jan van Riebeecksingel maakt bezwaar tegen vooral de blinde hoge muur en het parkeerdek van het nieuwe pand. Bewoners zeggen dat ze de supermarkt graag zien komen. Maar ze hebben wel grote moeite met een acht meter hoge donkere muur tegen hun achtertuin aan. Ze vrezen dat deze de zon zal wegnemen maar ook zijn ze bang voor gebrek aan privacy. Vanaf het parkeerdek kan zo de tuinen in worden gekeken.

Het wegnemen van zon betekent voor bewoners met zonnepanelen dat de opbrengst van de panelen zal verminderen. De omwonenden stellen in hun bezwaar dat er nu juist een kans ligt om een groen dak van 2500 vierkante meter te realiseren en verwijst naar de partijprogramma’s van coalitiepartijen als GroenLinks en D66.

Bewoners hebben zelf een alternatief aangedragen als ondergronds parkeren, maar de supermarktketen vond die oplossing te duur volgens de bezwaarmakers. Ze wijzen erop dat de AH en de Emte in de binnenstad ook verplicht een parkeergarage moesten bouwen.

Toch zijn er ook mensen die voor de komst van een Lidl zijn. Volgens bewoner Edwin Dicker ziet hij vooral de positieve kant: een grotere supermarkt met een breder assortiment.


Deel deze pagina: