Ton (71) werkt vijftig jaar als politievrijwilliger: ‘Je moet de humor blijven zien’

Gepubliceerd: Vrijdag 14 september 2018 17:02

Ton (71) werkt vijftig jaar als politievrijwilliger: ‘Je moet de humor blijven zien’

DRUNEN/DEN BOSCH – Vier dagen per week, vijf uur per dag werkt Ton van Dort bij het politieteam van Heusden. Als vrijwilliger. En dat doet hij nu al vijftig jaar. Hij werd verliefd op het vak na zijn eerste dienst in Den Bosch.

“Ik kreeg een oproep om bij het recervistenkorps van de gemeente Den Bosch te komen”, vertelt Van Dort vanaf het politiebureau in Drunen. ‘Tijdens mijn eerste dienst hield ik toezicht bij de carnavalsoptocht. Dat sprak me enorm aan.’

Van Dort wordt ook bij andere elementen ingezet en houdt zich daarnaast vooral bezig met verkeersveiligheid en veiligheid rond scholen. Hij kan – net zoals zijn beroepscollega’s – opgeroepen worden en in elke situatie ingezet worden. Ook draagt hij een compleet uniform en is bewapend. “Ik moet elk jaar vier certificaten halen om dit werk te kunnen doen. Ook sport ik veel om fit te blijven.”

Humor
Hoe blijf je plezier in je werk houden als je vijftig jaar lang hetzelfde doet? Van Dort: “Behulpzaam zijn naar anderen, dat blijf ik leuk vinden. En de samenhorigheid in het politiekorps. Ik leer ontzettend veel van mijn jongere collega’s en zij van mij. We kunnen altijd op elkaar rekenen. En we steken graag de draak met elkaar. Daardoor blijft het leuk. Politiewerk kan moeilijk zijn, bijvoorbeeld als we slecht nieuws moeten brengen. Dan verlicht het om onderling lol te kunnen hebben. Je moet de humor blijven zien.”

De collega’s van Van Dort hebben hem genomineerd voor het Blauwe Hart, een erkenningsprijs. De prijs staat in het teken van de kernwaarden van de politie: integer, betrouwbaar, moedig en verbindend. “Ik vind het heel bijzonder dat ze mij deze prijs toewijzen. Ik hoop dit werk nog heel lang te mogen doen.”

Deel deze pagina: