Taxichauffeurs leggen werk neer in Den Bosch: “Handhavers azen op ons”

Gepubliceerd: Zaterdag 12 januari 2019 09:18

Taxichauffeurs leggen werk neer in Den Bosch: “Handhavers azen op ons”

DEN BOSCH – Taxichauffeurs in Den Bosch hebben vrijdagnacht een paar uur gestaakt omdat een van hen naar eigen zeggen onrechtmatig bekeurd was. Dit gebeurt volgens de chauffeurs vaker.

Tientallen chauffeurs legden hun werk neer uit protest tegen de manier waarop er door Stadstoezicht gehandhaafd wordt. Chauffeurs mogen op vrijdag en zaterdag tussen 23.00 en 05.00 uur op hun standplaatsen staan. Vrijdag is er een chauffeur bekeurd en weggestuurd. Hij zou er volgens de handhavers voor de toegestane tijd al hebben gestaan met zijn taxi.

“De problemen zijn ontstaan bij de standplaatsen voor taxi’s aan de Visstraat”, vertelt taxichauffeur en lid van de Stichting Bossche Kwaliteitstaxi (SBK) Ayhan Uluman. “Een chauffeur is bekeurd omdat hij een paar minuten te vroeg op zijn plek stond. Vervolgens wordt hij een paar minuten voor elf uur een tweede keer weggestuurd en hardhandig aangepakt door Stadstoezicht.” De desbetreffende chauffeur gaat volgens Uluman aangifte doen tegen de handhaver.

Frustrerend

De chauffeurs pikten dit niet en staakten. Klanten konden een paar uur geen gebruik maken van de taxi. Uluman: “Frustrerend voor de gasten helaas. Daar zijn we niet blij mee. Maar er moet een oplossing komen. De handhavers pakken ons te hard aan.” Volgens de SBK is er afgesproken dat Stadstoezicht de tijden soepel zouden handhaven omdat er een overschot aan chauffeurs is en daardoor weinig plaats op de bestaande standplaatsen.

Volgens woordvoerder van de chauffeurs Turgut Cihanoglo is de situatie van vrijdagavond niet incidenteel. “Daarnaast wil ik benadrukken dat uitgaansavonden van donderdag tot en met zondag zijn en niet alleen vrijdag en zaterdag.” Taxi’s mogen alleen op die laatste twee dagen van de door de gemeente aangewezen standplaatsen gebruik maken. “Ook komen er elk kwartaal taxi’s bij maar het aantal standplaatsen breidt niet uit. Er moet dus nog veel gebeuren”, aldus Cihanoglo.

Rond half drie in de nacht vertrokken de taxichauffeurs in een lange stoet van taxi`s al toeterend vanaf het station naar de Parade in Den Bosch. Op de Parade kwam wethouder Huib van Olden op het getoeter van de taxichauffeurs af omdat hij toevallig in de buurt was. Hij ging kort met de taxichauffeurs in gesprek en stelde voor komende week in gesprek te gaan. Hierop pakten de chauffeurs hun werk weer op.

Deel deze pagina: