Stichting STOK dringend op zoek naar nieuw onderkomen

Gepubliceerd: Woensdag 05 december 2018 17:36

Stichting STOK dringend op zoek naar nieuw onderkomen

DEN BOSCH – Stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars Den Bosch (STOK) is dringend op zoek naar een nieuw onderkomen. Ze huist al veertien jaar in het Kruithuis. Maar de groep moet binnen drie weken weg. Een nieuw onderkomen is nog niet gevonden. De tijd dringt en er is nog niet eens een opslagruimte voor het eigen materiaal.

“Dat is heel erg jammer”, vertelt bestuurslid Lidwien van Noorden. “De STOK is een kunstenaarscollectief met 100 leden. We hebben een hele geschiedenis in en met dit pand." De stichting kreeg maart vorig jaar te horen dat de gebruikersovereenkomst niet verlengd werd." We zijn het hele jaar ontzettend actief op zoek geweest naar een nieuwe ruimte en in gesprek geweest met organisaties en pandeigenaren. Maar we kunnen niets vinden."

De hoeveelheid aan materiaal zoals panelen en werken, kan de stichting in geen enkele ruimte kwijt. Voorzitter Albert Vissers: "We hebben niet eens een opslagruimte waar we spullen kunnen bergen." De stichting kan soms gebruik maken van ruimtes in onder meer het Theater aan de Parade, de Kaaihallen op de Tramkade en in de Gruyterfabriek. Maar dat is allemaal tijdelijk. Vissers: "We hebben een autonome ruimte nodig waar we een goed podium kunnen bieden aan al onze leden. En dat is niet zomaar een zaaltje of een loods, maar een plek waar experimentele kunst en 3D-werken ook kunnen staan."

Op 15 december houdt de stichting een afscheidsfeest in het Kruithuis. Op 18 december draagt ze de sleutel over aan de gemeente. Die wil een nieuwe bestemming geven aan het pand: een Vestingmuseum.

De PvdA heeft via raadvragen het stadsbestuur opgeroepen om STOK te steunen. In de raadsvergadering volgende week dinsdag wordt het voorstel besproken.

Deel deze pagina: