Stem van de stad Lidwien van Noorden: “Ik wil Den Bosch bruisender maken”

Gepubliceerd: Zaterdag 29 december 2018 12:10

Stem van de stad Lidwien van Noorden: “Ik wil Den Bosch bruisender maken”

DEN BOSCH – In de zomer van dit jaar keken we in de rubriek ‘stem van de stad’ met bekende en minder bekende Bosschenaren naar hun passie. Tussen kerst en oud en nieuw doen we dit opnieuw en blikken we met drie inwoners van Den Bosch terug én vooruit. Zij vertellen wat hen dit jaar heeft beziggehouden. Wat was bijzonder, wat viel tegen? Wat nemen ze mee naar 2019 en wat wensen zij andere Bosschenaren toe voor het nieuwe jaar? Vandaag: nachtburgemeester Lidwien van Noorden.

Als nachtburgemeester houdt Van Noorden zich al tweeënhalf jaar bezig met alles wat zich in de nacht afspeelt. “Dat beperkt zich niet tot festivals een feesten maar daar hoort ook veiligheid, kunst en cultuur bij”, vertelt Van Noorden. “Ik trek het zelf veel breder. Ik zet mij bijvoorbeeld in voor sociale broedplaatsen en vind het belangrijk dat jongeren veel ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.”

Maar ze praat ook mee als het gaat om het verruimen van openingstijden voor cafés in de Bossche binnenstad. Van Noorden: “Of veiligheid na het uitgaan. Zo zou ik graag zien dat horecagelegenheden fietslampjes uitdelen zodat mensen ook na het stappen zichtbaar zijn. Of dat er ook openbare toiletten komen voor vrouwen.”

Eigen kunst
Naast de rol van nachtburgemeester heeft Van Noorden een aantal bestuurlijke functies bij onder meer Stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars ’s-Hertogenbosch (STOK). “Ik ben ook kunstenares en kijk er ontzettend naar uit om met de feestdagen bezig te zijn met mijn eigen kunst.”

In 2019 wil Van Noorden het Internationale Nachtburgemeestercongres naar Den Bosch halen. “Dan wil ik samenwerken met de gemeenteraad en de burgemeester om er een spannend congres van te maken over 24-uurs leven.”

Ze vervolgt: “Uiteindelijk kan ik niet veel meer doen dan behoeften en wensen ophalen bij de mensen in Den Bosch. En dat zal ik dan ook blijven doen. Met als één van de doelen Den Bosch bruisender en nog levendiger te maken. Zodat bijvoorbeeld studenten hier blijven wonen en niet naar andere steden verhuizen.”


Deel deze pagina: