Ruime meerderheid ambtenaren woont niet in Den Bosch

Gepubliceerd: Donderdag 11 oktober 2018 15:49

Ruime meerderheid ambtenaren woont niet in Den Bosch

DEN BOSCH – Ruim 55 procent van de ambtenaren die werken voor de gemeente ‘s-Hertogenbosch wonen niet binnen de gemeentegrenzen. Er is voor ambtenaren ook geen verplichting om te verhuizen naar Den Bosch. Dat zegt een woordvoerder in reactie op vragen van Dtv.

Deze week had raadslid Nol Roos kritiek op deze situatie in verband met zijn eigen aftreden vanwege een verhuizing naar Boxtel. Roos vindt het ‘hartstikke krom’ dat hij moet stoppen, terwijl een ambtenaar niet binnen de gemeentegrenzen hoeft te wonen: “Je moet als raadslid in de gemeente wonen, maar ambtenaren die heel groot beleid uitstippelen, mogen met de trein uit Utrecht komen en weten toeten noch blazen van de stad of
gemeente.”

De gemeente zegt in een reactie dat ze er juist alles aan doen om medewerkers te laten verhuizen naar Den Bosch en aan de andere kant een reiskostenregeling te kennen die geen aanzuigende werking heeft voor potentiële medewerkers die ver van de gemeente vandaan wonen.

Zo verstrekt de gemeente een tegemoetkoming in de verhuiskosten aan ambtenaren die bij indiensttreding aangeven binnen twee jaar naar de gemeente Den Bosch of daar in de buurt (Hedel, Sint Michielsgestel, Berlicum, Den Dungen, Vlijmen of Vught) te gaan verhuizen.

Wat betreft de reiskostenvergoeding krijgen medewerkers die met de auto komen geen kilometervergoeding. Ze krijgen wel een abonnement voor het transferium om de auto te parkeren. Medewerkers die met het openbaar vervoer reizen ontvangen een tegemoetkoming in de reiskosten van 80% van de gemaakte kosten. Medewerkers die met de fiets naar het werk komen, en veelal in de buurt wonen ontvangen een tegemoetkoming in de aanschafkosten van een fiets.

De gemeente zegt in de reactie verder dat er verschillende redenen zijn waarom medewerkers niet in Den Bosch wonen. Zo wordt gewezen op de werkplek van de eventuele partner, de school van de kinderen, het verrichten van mantelzorg, verkoopbaarheid van de huidige woning en de lokale huizenmarkt.

Deel deze pagina: