Prothesen en pruiken: Bossche helpt jaarlijks 4000 vrouwen na borstkanker

Gepubliceerd: Woensdag 28 november 2018 15:54

Prothesen en pruiken: Bossche helpt jaarlijks 4000 vrouwen na borstkanker

DEN BOSCH – Vrouwen na borstkanker hun eigenwaarde en trots teruggeven. Dat is het doel van de stichting Prótesis de Mama para Alas por la Vida. Zo helpt de stichting jaarlijks 4000 Cubaanse vrouwen aan borstprothesen, pruiken en speciale lingerie.

Toen Liny van der Heijden uit Den Bosch met haar man op vakantie in Cuba was, kwam ze in contact met een dame die vier vrouwen met borstkanker kende. “Zij heeft ons in contact gebracht met dokter Alexis Cantero Ronquillo die vrouwen met borstkanker opereert. Hij liet ons weten dat er een tekort is aan borstprothesen en andere materialen die vrouwen na een borstamputatie nodig hebben.” De vakantie erna nam Van der Heijden een paar prothesen in haar koffer mee.

Via Cantero Ronquillo en inmiddels 21 aangesloten ziekenhuizen krijgen duizenden vrouwen per jaar materiaal dat nodig is om ook psychisch helemaal te herstellen van borstkanker. Van der Heijden: “Ik kreeg pas een berichtje van een Cubaanse. Ze liet me weten dat ze zich weer op en top vrouw voelde, dankzij een prothese van ons. Ze was de stichting enorm dankbaar. Voor die mensen doe ik het.”

Door de VS-blokkade tegen Cuba kan het land niet zelf in deze middelen voorzien. Eén van de redenen dat Liny van der Heijden uit Den Bosch materialen levert die vrouwen nodig hebben na een borstamputatie. Want daar is behoefte aan. Van der Heijden: “De gemiddelde Cubaan verdient 30 euro per maand. Alleen eerste levensbehoeften zijn betaalbaar. Prothesen worden als luxe gezien.” Daarom doneert de stichting deze spullen gratis.

En dat doet Van der Heijden helemaal belangeloos, samen met vier vrijwilligers. Een zesde persoon vervoert vier keer per jaar de spullen naar het eiland. De hele organisatie kost de stichting per jaar 13000 euro, waarvan 6000 gedoneerd is. “We zetten met verjaardagen een potje op tafel en vragen in plaats van cadeautjes voor onszelf, geld voor Cuba.” De rest betaalt de stichting uit eigen zak.

Van der Heijden: “Met deze omvang gaat dat niet meer lukken. We zijn hard op zoek naar sponsors." Waardering krijgt de stichting genoeg, onlangs ook nog van weekblad Margriet. Die benoemde Van der Heijden samen met 79 andere Nederlandse vrouwen tot 'stoere vrouw'. Een boegbeeld en rolmodel voor andere vrouwen. Van der Heijden: "Daar ben ik erg blij mee." En dan, bescheiden: "Maar het is de stichting die het voor elkaar krijgt. Dus voor mij is het geen 'stoere vrouw' maar een 'stoere stichting'!"

Deel deze pagina: