Postbezorgers protesteren tegen nieuwe bezorgmethode

Gepubliceerd: Dinsdag 10 juli 2018 07:53

Postbezorgers protesteren tegen nieuwe bezorgmethode

Foto: Paul Scholman, kaderlid FNV PostNL

DEN BOSCH – Werknemers van PostNL staken vanochtend tot 09.00 uur voor de poort van het sorteercentrum van PostNL in Den Bosch. Post NL wil de zogenoemde combibundel invoeren, een maatregel die ervoor zorgt dat de post volledig automatisch gesorteerd wordt. Dit betekent onder meer dat er minimaal 500 banen verloren gaan.

Het sorteren van post gebeurt nu nog door postvoorbereiders in de sorteercentra. PostNL wil machines inzetten die de alle post automatisch sorteren. De postbezorgers krijgen daarna een grote en kleine bundel post mee op hun route: de zogenaamde combibundel. Om het voor de bezorgers gemakkelijker te maken heeft PostNL een speciaal postvest ontwikkeld met aparte vakken voor kleine en grote post. PostNL wil dat bezorgers deze post tijdens hun ronde voortaan zelf op straat gaan sorteren.

De staking vindt dinsdag tussen 7.30 en 9.00 uur plaats. Eerder stuurde vakbondvereniging FNV een ultimatum aan PostNL tegen de invoering van de combibundel. Dat legde het bedrijf naast zich neer.

Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang: ‘PostNL wil de combibundel eenzijdig invoeren, zonder instemming van FNV en buiten de cao om. De invoering betekent het verlies van minimaal 500 banen in de sorteercentra én een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers. Dat gaan ze natuurlijk niet accepteren. PostNL weigert terug te komen op zijn besluit, daarom zijn er acties.’

Bij PostNL werken 20.000 postbezorgers en postbodes.

Deel deze pagina: