Plannen voor nieuwe voetgangersbrug in Orthen

Gepubliceerd: Dinsdag 05 februari 2019 18:21

Plannen voor nieuwe voetgangersbrug in Orthen

DEN BOSCH – De voetgangersbrug in Orthen is ruim een jaar geleden afgebroken. Hij voldeed niet meer aan de veiligheidseisen en was daardoor gevaarlijk. Maar nu is er nog steeds geen vervangende oversteek en daar is wel behoefte aan in de wijk. Wel liggen er plannen voor een ontwerp voor een nieuwe brug bij de gemeente, volgens Buurtcomité Fort Orthen.

Dat ontwerp bestaat uit een betonnen voetgangersbrug met een fietsgoot. “Zodat zowel fietsers als voetgangers de oversteek kunnen maken”, zegt Wim van Hassel namens het comité. Nu moeten die groepen omfietsen via een fietstunnel aan de ene kant van de weg of omlopen via de stoplichten aan de andere kant van de weg.

In de praktijk gebeurt dit niet altijd waardoor mensen de tweebaansweg dwars oversteken, weet ook Jordy Cevaal, eigenaar van de carnavalswinkel die aan die weg grenst. “Dat is gevaarlijk en precies de reden waarom de voetgangersbrug jaren geleden aangelegd werd.”

Geen tunnel
Een paar weken geleden nog zat het buurtcomité met een verkeersdeskundige van de gemeente om de tafel. In dat gesprek heeft de buurt haar wensen aangegeven en zijn de mogelijkheden besproken. Van Hassel: “Een tunneltje gaat niet omdat daar geen ruimte voor is. Aan de kant van Orthen-links zitten bedrijven en ligt een openbare weg is. Een tunnel past daar niet.”

Een nieuwe brug hoort wel tot de opties. “Een eenvoudige betonnen brug met composietstenen treden en een fietsgoot. Dat zag de verkeersdeskundige wel zitten.” Eerder liet de gemeente weten dat het Bossche college van B&W na de zomer van 2018 een beslissing zou nemen over een nieuwe voetgangersverbinding. Dat werd uitgesteld. De nieuwe plannen worden nu uitgewerkt. Het Bossche college neemt binnen drie maanden een beslissing over de plannen, laat een woordvoerder van de gemeente weten.


Deel deze pagina: