Opening Social Label Lab door Koningin Máxima

Gepubliceerd: Dinsdag 15 mei 2018 16:37

Opening Social Label Lab door Koningin Máxima

DEN BOSCH – Koningin Máxima bracht dinsdag een bezoek aan het Werkwarenhuis op de Tramkade in Den Bosch. Ze opende het Social Label Lab, een plaats waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, makers en ontwerpers onder andere designproducten maken.


Geflankeerd door burgemeester van Den Bosch Jack Mikkers en initiatiefnemers van Social Label Petra Janssen en Simone Kramers treedt de Koningin het lab binnen. De eerste stop tijdens haar rondleiding door het Lab is bij cliënten en begeleiders van zorgorganisaties Reinier van Arkel en Cello.

Elke twee weken komen zij in het Lab samen om te werken aan servies en ander aardewerk in blauwwit tinten. Jolinde Vos zegt hierover: “Door stil te staan hoe ik me voel en dit te verwerken in beeldende kunst, zet ik het letterlijk van mij af.” Vos laat een afbeelding van een rolstoel met vleugels zien. “Ik heb geen benen meer en wil me het liefst vrij voelen. Dan teken ik dit en dat verandert misschien niets aan de situatie, maar ik voel me dan wel iets beter.”

Bezems uit fietsframes

Even verderop demonstreert ontwerper Dick van Hoff bezems die gemaakt zijn van fietsframes uit de fietswerkplaats van Cambio. En Nursemin van Artenso, beeldend centrum voor mensen met een beperking, toont een aardewerkenschaal die ze later ook aan de koningin meegeeft. “Volgens mij vond ze het heel mooi.”

Petra Janssen en Simone Kramers spreken het publiek en de koningin toe. “Persoonlijk vind ik het belangrijk om een les mee te geven aan de maatschappij’, vertelt Janssen. “En daarmee bedoel ik de manier waarop een ontwerper in staat is om het werkproces op een andere manier vorm te geven. Want dat betekent dat hij in staat is om mensen die wat minder goed mee kunnen, te betrekken in zijn arbeidsproces. Dat is wat Social Label doet.”

Een klap op de gong volgt en een bord met de tekst ‘Ik ben wat ik maak’ springt aan. Het lab is geopend. 

Deel deze pagina: