Op klompen en met een rode neus maakt clown Doeke bewoners Van Neynsel blij

Gepubliceerd: Vrijdag 25 januari 2019 14:29

Op klompen en met een rode neus maakt clown Doeke bewoners Van Neynsel blij

DEN BOSCH – Zorgorganisatie Van Neynsel heeft een clown in loondienst genomen. Annet Bouwmans geeft als clown Doeke extra liefde en aandacht aan de bewoners van de vijf locaties van Van Neynsel. En het is zo’n succes dat ze vanaf 1 februari een collega krijgt: clown Debke.

Voordat clown Doeke de woonkamer binnenstapt, trekt ze zich tien minuten terug. “Ik wil zonder gedachten en in alle rust de bewoners benaderen. Dan kan ik bedenken waarmee ik contact ga maken.” In haar ene hand heeft Doeke een koffer, in haar andere een gitaar. “De ene keer speel ik een liedje, de andere keer gebruik ik etherische olie of een muziekdoosje. Met muziek, een aanraking of stemgeluid kom ik in contact met bewoners. Als dat lukt, verdwijnt de dementie voor mij voor even. Dan heb ik het gevoel dat ik bijdraag aan het geluk en welbevinden van de ander.”

Jack Jansen, bestuurder bij Van Neynsel: “Clown Doeke krijgt dingen voor elkaar die andere zorgverleners niet voor elkaar krijgen. Verpleegkundigen en artsen willen vaak veel van bewoners – en dat is ook niet gek want dat is hun taak- ze moeten naar therapie, aan tafel en uit bed. Van clown Doeke moeten ze niets. Zij is de enige medewerker die geen vaste taken heeft. Maar ze is wel in vaste dienst. Omdat wij denken dat mensen als clown Doeke nodig zijn om binnen een zorgorganisatie de omslag van zorg naar welbevinden te maken.”

Op 1 februari start ‘clown Debke’. “Debbie is een van onze medewerkers die ook in de rol van clown werkzaamheden gaat doen”, legt Jansen uit. “Bij haar voel je ook die authenticiteit en rust. Dus binnenkort hebben we twee clowns. En hopelijk hebben we er, als we een jaar verder zijn, vijf.”


Deel deze pagina: