OM: "30 maanden celstraf voor Bosschenaar (25) die 70 slachtoffers hackte"

Gepubliceerd: Maandag 07 januari 2019 17:21

OM:

DEN BOSCH – Een 25-jarige man uit Den Bosch heeft maandag 30 maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, tegen zich horen eisen. De man wordt verdacht van het hacken van webshops- en dropboxaccounts en het witwassen van geldbedragen die hij verdiende met de gepleegde misdrijven.

Aan de zaken waar hij voor terechtstaat, zijn in totaal bijna 70 slachtoffers gekoppeld. Eén slachtoffer werd afgeperst nadat haar dropboxaccount was gehackt. Als zij niet zou betalen, zou de hacker seksueel getinte beelden van haar online plaatsen. Uiteindelijk heeft hij beelden van haar op internet geplaatst.

Volgens het Openbaar Ministerie logde de verdachte in op webshopaccounts van slachtoffers en bestelde dure spullen met de optie ‘achteraf betalen’. De slachtoffers gebruikten hetzelfde wachtwoord voor hun webshopaccount als voor hun e-mailadres.

De verdachte kon dus ook inloggen in hun e-mailbox en zorgde ervoor door de instellingen te wijzigen, dat alle binnenkomende mails automatisch naar hem werden doorgestuurd. Zo hadden de slachtoffers niet door dat er dure producten werden aangeschaft via hun webshopaccount. Ook de e-mails met de factuur ontvingen zij op deze manier niet.De verdachte liet de producten bezorgen op een afhaalpunt. Deze werden vervolgens opgehaald door een handlanger met een valse identiteitskaart en verkocht op de tweedehandsmarkt.

Aangiftes
De zaak kwam aan het licht toen een webshop een slachtoffer belde met de vraag of zij wel een bestelling had geplaatst. Er was op haar naam een camera en een geheugenkaart besteld. Het slachtoffer wist van niks en zag dat de instellingen van haar e-mailadres waren gewijzigd, dat mails werden doorgestuurd naar een ander account. Zij deed vervolgens aangifte. Hierna volgden meer aangiftes, waaruit bleek dat er e-mailberichten automatisch waren doorgestuurd naar datzelfde account. De slachtoffers werden schadeloos gesteld door de webshops.

Uit onderzoek kwam verder naar voren dat de verdachte slachtoffers zocht onder adverteerders op Marktplaats. Hij benaderde volledig geautomatiseerd soms wel 15.000 tot 20.000 adverteerders per nacht. Diegenen die reageerden, werden omgeleid naar een door verdachte gebouwde phishing-website om zo de bankgegevens van de slachtoffers te ontfutselen. Daarna werd er geld van de rekening overgeboekt of werden goederen gekocht.

De man heeft bekend. De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting de ernst van de feiten. De verdachte heeft veelvuldig, op grote schaal en over een lange periode willens en wetens door phishing en hacking geld gestolen van mensen en bedrijven. De schade loopt tot in de vele duizenden euro’s. Hij stopte niet uit zichzelf met zijn daden, maar pas toen de politie ingreep.

Deel deze pagina: