Nieuwe restauratieplannen Sint-Jan, mega-operatie om dak te vernieuwen

Gepubliceerd: Dinsdag 04 december 2018 13:15

Nieuwe restauratieplannen Sint-Jan, mega-operatie om dak te vernieuwen

DEN BOSCH – Er komt een nieuw tienjarenplan voor de restauratie van de Sint-Jan. De Stichting Nationaal Monument Sint-Jan gaat aan de slag met de financiering ervan.

Het huidige restauratieplan loopt tot 2022. Uit het plan dat nu wordt opgesteld wordt duidelijk dat er in die nieuwe periode een aantal grotere onderdelen van de kathedraal, zoals het dak, toe zijn aan restauratie.

Dat is volgens de stichting is een mega-operatie die een heel groot deel van het budget opslokt. Het gaat om een investering van rond de twee miljoen euro, die ervoor zorgt dat het dak van de kathedraal weer tachtig jaar vooruit kan onder een regulier onderhoudsprogramma. het geld hoopt het bestuur te ontvangen uit subsidies, maar ook uit geld van de eigen stichting. Waarschijnlijk is er vanaf 2022 een jaarlijks terugkerend bedrag van 370.000 euro nodig voor het onderhoud.

Voorzetbeglazing
Op dit moment wordt nog gewerkt aan de noorderzijbeuk van de Sint-Jan. Daarbij wordt bijvoorbeeld ingeschat wat de levensduur is van het glas-in-loodwerk, het natuursteen en de leistenen dakbedekking. Het natuurstenen beeldhouw- en steenhouwwerk aan het schip en de zijbeuken komt grotendeels uit de late 19e eeuw, wanneer de laatste grote restauraties aan de kathedraal plaatsvonden. Dat betekent dat deze stenen tussen de 120 en 140 jaar oud zijn. Dat zie je vooral terug aan de fijner uitgevoerde detailleringen. Die zijn aan het verslijten en moeten vervangen worden of waar het kan hersteld.

Voor de glas-in-loodramen komt er zogenaamde voorzetbeglazing. Nadat het lood vervangen is en de ruitjes hersteld, blijft het glas op die manier langer heel omdat de winddruk op de glazen wordt verminderd. De leistenen op het dak naderen het einde van hun levensduur. Elke keer als het flink stormt, vallen er leien tussen de bedekking uit. Deze worden dan provisorisch gerepareerd. Ook breken er steeds meer leien, doordat de steen op den duur steeds brozer en kwetsbaarder wordt.

Deel deze pagina: