Nieuw beleid rondom terrasverwarmers

Gepubliceerd: Vrijdag 08 februari 2019 07:52

Nieuw beleid rondom terrasverwarmers

DEN BOSCH – Er komt nog dit jaar een nieuw beleid als het gaat om terrasverwarmers. Dat blijkt uit antwoorden van de gemeente op vragen van de Bossche Groenen.

De groene partij had het college van B&W bevraagd op het gebruik van terrasverwarmers op lege terrassen. Uit het antwoord blijkt nu dat de gemeente vindt dat terrassen bijdragen aan de levendigheid van de stad. “Anderzijds is er de ferme wens van het College om onnodig gebruik van energie tegen te gaan” zo stellen Burgemeester en Wethouders.

Bij controles wordt gekeken of terrasverwarmers niet onnodig aanstaan. Wat ook speelt is dat de afgelopen jaren de terrassen meer en meer het hele jaar blijven staan bij horecaondernemingen. Daarom moet volgens de gemeente er meer samenhang komen in beleid, aanpak en regelgeving. Een voorstel daaromtrent komt eind van het jaar naar de gemeenteraad.

De Bossche Groenen is ook kritisch op het gebruik van luchtgordijnen in winkels. De partij ziet liever dat de deuren gesloten worden in de winkel, dat voorkomt veel energieverspilling.

Volgens het college van B&W doen winkelbedrijven zelf al veel hieraan. Zo heeft de gemeente in de Vughterstraat een pilot gedraaid om open deuren tegen te gaan. Veel deuren zijn daar nog steeds dicht. Volgens de gemeente doen bedrijven ook zelf actief hier aan mee. Zo hangt bij bij de Hudsons Bay een tekst op de deuren ‘it’s warm inside, sluit alstublieft de deur’.

Verder wijst de gemeente er nog op dat ondernemingen wettelijk verplicht zijn om alle milieumaatregelen te treffen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. De gemeente controleert of deze verplichting wordt nageleefd en handhaaft waar dit niet het geval is.

Deel deze pagina: