Meer en langer overlast van processierups door warmte, bestrijders in de regio onder druk

Gepubliceerd: Dinsdag 12 juni 2018 12:09

Meer en langer overlast van processierups door warmte, bestrijders in de regio onder druk

DEN BOSCH – De eikenprocessierups is dit jaar eerder en in grotere aantallen aanwezig dan andere jaren. Er wordt door gemeenten en bestrijders gesproken van een ‘explosie van rupsen’. Bestrijders kunnen de druk maar net aan. In Den Bosch zijn 240 meldingen binnengekomen op 120 verschillende locaties.

Het seizoen waarin de rups actief is, begint in mei en loopt tot juli. Carlien van den Hout van GGD Hart van Brabant vermoedt dat we daar dit jaar de maand augustus aan kunnen toevoegen. “De verwachting is dat we dit jaar langer last hebben van de processierups. Dat heeft te maken met het warme weer en de groei van eikenbladeren, waar de rups van leeft. Ook kunnen uit oude nesten opnieuw rupsen groeien.”

Roodgloeiend
Ook bestrijdersdienst Totaalboom Brabant merkt dat de processierups dit jaar hardnekkiger is dan vorig jaar. “De telefoon staat roodgloeiend”, vertelt een woordvoerdster van de bestrijdersdienst. “De start van het seizoen was eerder. De nesten zijn groter dan normaal. En mensen ervaren meer last. We kunnen de druk maar net aan.” Spoedmeldingen worden dezelfde dag nog opgelost. “Sommige gevallen krijgen voorrang. Zo werden we onlangs gebeld door een bruidspaar dat ging trouwen onder een boom die vol zat met rupsen. Op zulke gevallen gaan we meteen af.”

Andere gevallen die voorrang krijgen zijn nesten in de buurt van scholen, bij woningen of bijvoorbeeld bij het raam van een slaapkamer.

Meldingen
17 meldingen kreeg de GGD tot nu toe binnen, tegenover 2 meldingen in een heel seizoen in 2017. “Opvallend is dat we veel vragen krijgen over wat men moet doen totdat de bestrijdingsdienst er is”, zegt Van den hout. “Wij adviseren het terrein van de rups af te zetten en niet zelf aan de gang te gaan met blazers. Het risico is dat je dan de haren van de rups verspreidt en dan ben je verder van huis.”

Eén processierups heeft 700.000 haren die voor irritatie van de huid kunnen zorgen. Klachten die het beestje veroorzaakt zijn jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. De GGD adviseert de huid af te spoelen bij last en in te smeren met menthol.

Ook in andere gemeenten in de regio veroorzaakt de processierups overlast. In Oss heeft de gemeente al 200 meldingen gehad. “Dit jaar zijn er veel meer haarden van de eikenprocessierups dan voorgaande jaren. Wel 80 procent meer”, laat een woordvoerder weten. “Met het afhandelen van de meldingen krijgen locaties bij scholen en dagverblijven voorrang.”

Deel deze pagina: