Maurits en Rob kregen een kind met een goede vriendin: "dat ze dat wilde doen, was een geluk"

Gepubliceerd: Maandag 11 juni 2018 15:58

Maurits en Rob kregen een kind met een goede vriendin:

DEN BOSCH – Niet speeddaten om je grote liefde te ontmoeten, maar speeddaten om de toekomstige ouder van je kind te leren kennen. Het kan vrijdag in Den Bosch.

Stichting Meer dan gewenst organiseert een speeddate-avond voor iedereen die het co-ouderschap aan wil gaan. Waar de stichting zich vaak richt op zogenoemde ‘roze gezinnen’, is de speeddate avond voor iedereen die het co-ouderschap aan wil gaan. Homostellen, alleenstaanden en stellen die samen geen kinderen kunnen krijgen.

Bij een co-ouderschap ben je als ouders niet meer bij elkaar, maar zorgt wel samen voor een kind. Waar dit soms gedwongen gebeurt op het moment dat een stel scheidt, zijn er ook mensen die er juist voor kiezen om het co-ouderschap op voorhand al aan te gaan.

Maurits en Rob Zwijgers uit Nieuwkuijk gingen twee jaar geleden zo’n traject in. Zij werden benaderd door een goede vriendin, die alleenstaand is en een kindje wilde. Rob: “Wij hadden al heel lang een kinderwens. Dat zij dat met ons wilde doen, was een klein geluk.”

Negatieve reacties kreeg het stel niet, toen de keuze voor het co-ouderschap gemaakt was. “Niet eens verbaasde reacties. We wisten zeker dat we niet wilden adopteren, we wilden echt een kindje van onszelf. De keuze was snel gemaakt.”

Twee papa's en een mama
Trots laten de twee mannen de babykamer zien. ‘Ik heb lekker twee papa’s en een mama’ staat met witte letters op een pastelgroen shirtje, dat boven de commode hangt, geschreven. Hun dochtertje is inmiddels zes maanden.

“Het gaat hartstikke goed”, vertelt Rob. “We hebben een ouderschapsplan. Dat betekent dat het onze dochter een paar dagen per week bij ons is, en een paar dagen per week bij de moeder.” Wie de biologische vader is? Dat vindt het stel niet belangrijk om te noemen. Maurits: we zijn allebei haar vader. Ze heeft gewoon twee papa’s en één mama.

Tijd voor jezelf
Hoe dat later zal gaan, als hun dochter groter is, zien ze dan wel. Maurits: “Misschien gaan we gewoon wel met z’n vieren op vakantie. Wat dat betreft is het fijn dat de moeder zo’n goede vriendin van ons is.” Wat het leukste aan het co-ouderschap is? “Het klinkt egoïstisch, maar het is fijn dat je ook nog tijd met z’n tweeën hebt.”


Wie ook geïnteresseerd is in het co-ouderschap, kan zich inschrijven voor de speeddate van stichting Meer dan gewenst op 15 juni. 

Deel deze pagina: