Kerststal in Sint Jan met thema Naastenliefde zit vol verhalen

Gepubliceerd: Vrijdag 07 december 2018 15:51

Kerststal in Sint Jan met thema Naastenliefde zit vol verhalen

DEN BOSCH – De Bossche kerststal in de Sint Jan is vanaf zondag open voor publiek. Het thema van de stal dit jaar is ‘Naastenliefde’ dat op meerdere manieren verbeeld wordt.

Een groot deel van de 150 opgezette dieren die in bezit zijn van het parochiebestuur, staat langs de route van de kerststal. Wie de geiten nadert, hoort gemekker. Sta je in de buurt van de kippen, hoort je gekakel. Tussen de kerstbomen, lampjes en muurtjes die met piepschuim en verf zijn gemaakt, staan de poppen. Die met zorg zijn gekleed – alles wordt handgemaakt, zelfs sommige kleding – en over elke positie is nagedacht.

Drie maanden werk
“We hebben vanaf september hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen”, vertelt Frans Sluijter, die dit jaar voor de 25e keer de opbouw van de stal coördineert. Een vaste groep van 25 vrijwilligers zet zich elk jaar bijna drie maanden in om de kerststal op te bouwen. “Het is intensief, we hebben hier dag en nacht gewerkt. En dat gaat soms met ruzie en vaak met veel lol.”

Een panel verzint het thema van het jaar, dit jaar naastenliefde. “Dit thema komt terug op de route. Denk aan Sint-Maarten die een stuk van zijn mantel afsnijdt om iemand die naakt is te bedekken.” Zoals het Bijbelse verhaal vertelt, toonde God zich als eerste aan de armen. “Daarom zijn de zwervers, herders en dorpelingen als eerste te zien. Helemaal aan het eind, nog na Maria, Jozef en Jezus, de drie Wijzen uit het oosten.” 


Engelen
Wie met een gids meeloopt komt tot de ontdekking dat er achter elk uitgebeelde situatie, pop of dier een verhaal zit. Zoals de twee stenen engelen in de hoek, die eigenlijk tussen de 350 stenen beelden die op en om de Sint Jan staan, horen.

Of het zwarte katje, dat in 1951 doodgereden werd in de Bossche binnenstad en sindsdien elk jaar in de kerststal te vinden is. Sluijter: “Een gezin met jonge kinderen kreeg dit dier voor Sinterklaas. Toen hij werd doodgereden schonken ze hem aan de kerk. Elk jaar kwamen de kinderen met kerst kijken of hun dier er wel stond.” 

Rij tot op de Parade
De kerststal richt zich daarnaast ook op kinderen. “Er zijn speciale doorkijkjes waar kinderen doorheen kunnen kijken. En ze mogen dieren aaien”, vertelt Sluijter. “Voorheen kon dat niet, toen stonden er hekken omheen. Nu maakt de bezoeker echt deel uit van het verhaal.”

Sluijter verwacht 100.000 bezoekers. “Vooral tussen kerst en oud en nieuw is het druk. Dan staat de rij tot op de Parade. Maar deze mensen hoeven zich tijdens het wachten niet te vervelen, want we laten films zien van hoe de kerststal is opgebouwd.”

De kerststal is nog tot 3 februari in de Sint Jan te zien.Deel deze pagina: