IJdelheid, uw naam is man?

Gepubliceerd: Maandag 25 september 2017 17:07

IJdelheid, uw naam is man?

Het woord ijdel, als bijvoeglijk naamwoord, heeft evenals het zelfstandig naamwoord ijdelheid, eigenlijk een negatieve klank. Ook op Wikipedia ‘vertaalt’ men ijdelheid vanuit het Latijnse woord superbia als hoogmoed enerzijds en vanuit het woord vanitas als leegheid anderzijds.

Ik vraag me af hoe dat komt, immers met de uitdrukking: ‘ijdelheid, uw naam is vrouw’ bedoelen wij normaliter geen hoogmoed of arrogantie, noch ledigheid of zinloosheid. Het is een plagerige vorm van aangeven dat vrouwen graag zichzelf aantrekkelijker willen maken door op zich betekenisloze uiterlijkheden. En wat is daar nu mis mee?

De volgende vraag komt dan ook onmiddellijk bij mij op: kunnen we deze plagerige vorm eigenlijk ook van toepassing verklaren op mannen? Kunnen we ook terecht zeggen: IJdelheid, uw naam is man?
Het antwoord is ja en ik zal dat graag toelichten met een paar voorbeelden. In onze stad kennen we vele opvallende mannen; mannen met grote vlinderstrikken, mannen met mooi geföhnd haar, mannen met bijpassende sjaaltjes, met aparte kleurrijke schoenen, met dure maatpakken met daaronder een opvallend gilet! Wij hebben ze in soorten en maten en ik moet eerlijk bekennen dat ik er wel van houd! Laten we eens een paar bekende heren onder de loupe nemen, bijvoorbeeld onze scheidende en onze komende burgemeester.

Burgemeester Antonius Gualtherus Josephus Maria Rombouts, die ons op 1 oktober zal verlaten, had een prachtige bos donker krullend haar en heeft nog steeds een respectabel mooie grijze rand om zijn hoofd. Ton draagt het haar redelijk lang en ik heb het nog nooit echt in de war gezien, ook niet als het heel hard waait. Het is zijn kenmerk en het maakt hem een herkenbare, verzorgde en mooie man. Wij zullen ons Ton Rombouts herinneren als iemand die weliswaar wat langer bleef, maar die wel ongelofelijk toegewijd was en veel voor onze stad heeft betekend. Maar wij zullen ons zeker ook zijn mooie haardos herinneren, evenals een zekere ijdelheid die hem niet ontzegd kan worden!

Onze nieuwe burgemeester: Jacobus Michael Leonardus Nicasius Mikkers heeft weliswaar geen hoofdhaar of scheert het zorgvuldig af, dat weet ik natuurlijk (nog) niet, maar Jack heeft wel bijzondere brillen. Op de vraag van Brabants Dagblad hoeveel brillen hij had, antwoordde hij: ik heb er één en ik koop iedere twee jaar een nieuwe! Op mijn vraag wat hij dan met die oude brillen deed, zei hij dat hij ze niet weg deed, maar ze als reservebril gebruikte! Hij had eerst een blauwe, heeft volgens mij ook een rode gehad en nu heeft hij een zwart-wit pepita ruitje. Ook mooi!

Waarom zulke opvallende brillen en wat gaat dat dan betekenen voor onze stad? Eens runde Jack een cocktailbar in de voormalige Gemertse discotheek Axis - hij bedacht daar zijn eigen cocktail met de naam: 'Born to be a millionaire'. Was hij toen al een beetje ijdel? Hij omschrijft zichzelf als iemand van de grote lijn, die niet houdt van details, maar wel van mooie brillen! Nu dat belooft wat voor ons Bosschenaren; ik heb daar wel een goed gevoel bij!

Maar.. wat zegt dit alles nu volgens u over deze mannen? U zult het toch met me eens zijn dat bij de uitdrukking IJdelheid, uw naam is man, in beide voorbeelden, het vraagteken volkomen terecht kan worden weggelaten, niet?

Renée Spermon-Marijnen

Deel deze pagina: