Hitteplan van kracht in seniorencomplex de Taling: ‘Niet drinken is funest’

Gepubliceerd: Donderdag 19 juli 2018 13:24

Hitteplan van kracht in seniorencomplex de Taling: ‘Niet drinken is funest’

DEN BOSCH – Al wekenlang is het heet in Den Bosch en dat blijft het voorlopig ook. Kwetsbare mensen en ouderen hebben hier het meest last van. In seniorencomplex de Taling, onderdeel van zorgorganisatie Van Neynsel, is het hitteplan van kracht.

Op elke verdieping van het gebouw staan extra waterpunten, zo’n acht in totaal. In de vitrine bij de keuken liggen watermeloenen. En pontificaal naast de receptie staat een ijskar. “Ranja wordt hier heel veel gedronken”, zegt Marian Klomp van het keukenpersoneel. “Dat is lekker zoet dus mensen nemen het graag.”

Maar dat is niet voldoende volgens Klomp. “We maken in de zomer het eten wat zouter. We bieden snacks uit de frituur en soep aan. Daar krijgen mensen dorst van, dus dan drinken ze meer.” Klomp laat de inhoud van de vriezer zien. “Twee, drie, soms vier keer per dag delen we waterijsjes uit.” 


Geen dorst
Een groepje bewoners is aan een tweede ijsje begonnen. “Ik zoek met dit weer de schaduw op”, zegt Cees van Boekel. “En er staat nu een briesje, dus is het goed uit te houden.” Dat extra water drinken zit er niet in volgens de bewoners. “Dorst heb ik niet”, zegt Kees van Esdonk. “Al gaat een biertje er op z’n tijd wel in.”

Geen dorst hebben is juist het probleem, volgens manager Dave Holtman. “Mensen op leeftijd vergeten vaak te drinken, of denken dat ze niet zoveel nodig hebben. Daarom letten we extra op de vochtinname van bewoners en stimuleren we drinken. Want niet drinken is funest.”

Verpleegkundige Kirsten Geurts loopt nog even snel een laatste ronde voor de lunch. “Licht dementerende mensen kleden zich al snel te warm. Dus daar let ik in de zomer extra op.” Ook voor het verpleegkundig personeel zijn deze temperaturen geen pretje. “Het werken is zwaar met deze warmte. Doe ons maar een paar graden minder!”

Deel deze pagina: