GroenLinks wil luchtmetingen in Den Bosch

Gepubliceerd: Vrijdag 11 januari 2019 11:08

GroenLinks wil luchtmetingen in Den Bosch

DEN BOSCH – GroenLinks wil luchtmetingen in de gemeente. Dit omdat Brabant de slechtste luchtkwaliteit blijkt te hebben. Hierbij moeten de inwoners betrokken worden vindt de partij.

Op dit moment staat de dichtstbijzijnde meetpaal in Eindhoven. Er staan nu negen palen in Brabant en daar wil GroenLinks er een aan toevoegen in Den Bosch. “Het minimum van negen meetpalen op vijf locaties voldoet aan de Europese richtlijn. Maar Den Bosch is binnen Europa onderdeel van een unieke regio: veel uitstoot en veel mensen en natuur om te willen beschermen.”

Slechtste van Nederland
Uit de monitoringsrapportage Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) 2018 van het RIVM blijkt de luchtkwaliteit in Brabant te horen tot de slechtste van Nederland. Daarnaast waarschuwt het RIVM dat Brabant bij ongewijzigd beleid in 2020 bedekt zal worden onder een dikke laag fijnstof. “Op dit moment wordt de kwaliteit van onze lucht bekeken op basis van modellen en dat blijkt niet altijd te kloppen”, zegt René Vonk namens de partij.

Geen continue karakter
De partij wil vooral Bossche inwoners bij de luchtmetingen betrekken en dat is dus ook onderdeel van de vraag aan het college. Bewoners van de Maaspoort en GroenLinks hebben in het verleden al eens metingen gedaan waaruit naar voren kwam dat de luchtkwaliteit niet voldoet aan de eisen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vonk: “Dit was echter incidenteel en had geen continue karakter.”

Deel deze pagina: