Gratis taxatiedag kunst en antiek: “Helaas, ik ben nog steeds geen miljonair”

Gepubliceerd: Dinsdag 12 juni 2018 23:37

Gratis taxatiedag kunst en antiek: “Helaas, ik ben nog steeds geen miljonair”

DEN BOSCH – Kunst & Kitsch maar dan in Den Bosch: dinsdag konden Bosschenaren hun inboedel en erfstukken op waarde laten schatten door een deskundige taxateur.

In het Goudwisselkantoor aan de Orthenseweg hield Veilinghuis De Ruiter een gratis taxatiedag. Net na het middaguur hadden zo’n 40 inwoners van Den Bosch hun spullen laten bekijken. Taxateur Bram Bouwens is nog geen topstukken tegen gekomen. Een schilderij met een waarde tussen de 800 en 1200 euro is tot nu toe de klapper van de dag. “De dame die het kwam brengen leek niet verbaasd, ze had het wel verwacht”, vertelt Bouwens.

Emotionele waarde
Kunstwerken kunnen direct doorverkocht of geveild worden. Toos Vorstenbosch, die net haar servies (120 euro) uit 1876 heeft laten taxeren, doet dat niet. “Ik laat het veilig bovenop de kast staan. Het is van familie geweest en ik had het graag willen overdragen aan mijn dochter. Maar die is vier jaar geleden overleden. Er zit emotionele waarde aan.”

Dat is bij Regina Hoegee uit de Muntel ook het geval. Ze heeft onder andere een portret van haar grootmoeder en twee vazen bij zich: goed voor bij elkaar zo’n zestig euro. “Ik word er geen miljonair van. Gelukkig hoef ik nu niet te raden naar de waarde ervan.”

Stigma
Veilinghuis de Ruiter wil in de toekomst twee keer per jaar een taxatiedag in Den Bosch houden. Bouwens: “Dit was een pilotdag. We hadden verwacht dat het drukker zou zijn. We willen af van het stigma dat het veilen en taxeren van spullen alleen voor rijke mensen is. Daarom komen wij naar de mensen toe in plaats van dat ze naar ons toe moeten.”

Deel deze pagina: