Gemeenteraadsverkiezingen 2018 - deel 1: gedoe in de Bossche politiek

Dinsdag 26 december 2017 10:04

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 - deel 1: gedoe in de Bossche politiek

DEN BOSCH - Zelfs iemand die de Bossche politiek op de voet volgt, heeft moeite om alle recente ontwikkelingen bij te houden. Laat staan te begrijpen. Als extra service tijdens deze feestelijke dagen een overzicht van de gebeurtenissen op een rijtje en uitgesplitst per partij.

Door Patrick Huisman

Tot begin oktober 2016 is het nog redelijk rustig, voor zover daar in de Bossche politiek ooit sprake van is. Tot dan zitten er tien partijen in de raad die ook zo gekozen zijn door de kiezers. Dat zijn D66, CDA, Bosch Belang (samengaan van die partij met Leefbaar en Knillis), Rosmalens Belang, VVD, PvdA, SP, Bossche Volkspartij, GroenLinks en de Bossche Groenen.

Gewoon ge-DREVEN (1 zetel)
Maar dan stapt Sjef van Creij uit de fractie van Rosmalens Belang. Hij gaat verder als eenmansfractie, omdat hij vindt dat de partij ‘te weinig politieke daadkracht heeft’ en diverse keren het eigen verkiezingsprogramma niet weet om te zetten in beleid in de gemeenteraad.

Van Creij komt landelijk in het nieuws als hij opgepakt wordt op verdenking van het lekken van informatie over de procedure rondom de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Het Brabants Dagblad heeft alle namen en rugnummers. Commissaris Van de Donk doet aangifte bij de politie en eind augustus wordt Van Creij van zijn bed gelicht. Nog altijd loopt het onderzoek van het Openbaar Ministerie. Wat daar uitkomt en wanneer blijft onduidelijk.

Desondanks doet Van Creij in 2018 met zijn partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij was bij Rosmalens Belang een stemmentrekker, dus één zetel moet hij altijd binnen weten te halen.

Lokaal Liberaal 's-Hertogenbosch (2 zetels)
De tweede afsplitsing is een jaar later een feit. Als Gerdien de Wal te horen krijgt dat ze op een onverkiesbare plek komt op de lijst voor de VVD, stapt ze eind oktober uit de fractie en gaat alleen verder. Nog geen maand later maakt ze bekend dat ze onder de naam Lokaal Liberaal ook gaat meedoen aan de verkiezingen. Bijna twee maanden later zal ze gezelschap krijgen van Jolanda van de Wildenberg van Bosch Belang. Zij wordt - net als De Wal - geconfronteerd met een onverkiesbare plek op de kandidatenlijst en stapt daarom over naar Lokaal Liberaal.

Of de dames echte stemmentrekkers zijn moet nog blijken, maar de kiezers hebben nu wel naast de VVD nog een keuzemogelijkheid in de rechts-liberale hoek.

Bosch Belang (4 zetels)
De ontwikkelingen bij Bosch Belang zijn misschien nog wel het meest in het oog springend. Als op dinsdag 13 november de jaarlijkse Begrotingsraad plaatsvindt, is er eigenlijk maar één motie die ieders interesse heeft. Bosch Belang wil dat er nog in de huidige collegeperiode een duidelijk en definitief besluit komt over het Zwembad-West, het troetelkindje van raadslid Frans van Valkenburg. Die motie haalt het enkel en alleen omdat de voltallige oppositie met Bosch Belang meegaat. Maar de andere vier coalitiepartijen steunen het voorstel niet en dat kan niet zonder gevolgen blijven, blijkt twee dagen later.

Bosch Belang stapt uit de coalitie, maar er gebeurt iets opmerkelijks: de wethouder van de partij, Paul Kagie, blijft zitten en hoeft van die partij in eerste instantie ook niet weg. De partij vindt dat hij het als zorgwethouder goed doet en mag blijven zitten. "Maar dan niet namens Bosch Belang", zei fractievoorzitter Paul van der Krabben. En daarmee is het ook uitgesloten dat Kagie de lijsttrekker blijft voor Bosch Belang, zoals aanvankelijk de bedoeling was.

Later wordt bekend dat Van der Krabben na veertig jaar in de raad en op 72-jarige leeftijd nog door wil en de nieuwe lijsttrekker wordt voor Bosch Belang. De kans dat de partij opnieuw vijf zetels gaat halen, zoals in 2014, lijkt klein, aangezien Knillis en Leefbaar ‘s-Hertogenbosch & Rosmalen terugkomen. Daarnaast speelt dus nog het vertrek van Jolanda van den Wildenberg die overstapte naar Lokaal Liberaal.

Paul Kagie
Het opstappen van Bosch Belang uit de coalitie is aanleiding voor de voltallige oppositie, onder aanvoering van de PvdA, om een raadsdebat aan te vragen. De oppositie wil opheldering over de ontstane situatie waarbij het college vier maanden door moet zonder een meerderheid in de raad te hebben. Dat debat komt er op donderdag 23 november en mondt uit in een grote politieke soap.

Aanvankelijk komt er snoeiharde kritiek op Bosch Belang, Paul van der Krabben moet het ontgelden en wordt aangesproken als nestor van de raad door VVD, CDA, Rosmalens Belang en D66. Zij vinden dat Bosch Belang rondom de kwestie van Zwembad-West al meer heeft gekregen dan in het bestuursakkoord was afgesproken en snappen niets van het opstappen uit de coalitie.

Maar gedurende de avond verplaatst de focus zich naar Paul Kagie, die als partijloos wethouder wil blijven zitten. Raadsbreed is er grote waardering voor zijn kwaliteiten als wethouder, mede gelet op de lastige portefeuille in de zorg.

Maar met de verkiezingen in aantocht zien veel partijen toch een probleem opdoemen. De vraag is of Kagie gaat meedoen aan de verkiezingen en belangrijker: namens welke partij? Met name de oppositie is bang dat hij een nieuwe partij begint of zijn oude partij ‘Leefbaar’ weer afstoft en daarmee aan de verkiezingen deelneemt, terwijl hij nog in het college zit. Kagie wil dat in het debat niet uitsluiten en zegt dat iedereen het recht heeft zich verkiesbaar te stellen.

Dat levert hem een motie van wantrouwen op die gesteund wordt door de hele oppositie, inclusief zijn oude partij Bosch Belang. Omdat het een ingelaste raadsvergadering betreft, is niet iedereen aanwezig en zouden de stemmen staken op 17/17. Burgemeester Jack Mikkers realiseert zich dat in dat geval de wethouder tot aan de volgende raadsvergadering zou blijven bungelen. Sterker nog: als iedereen aanwezig is in de volgende raadsvergadering zou de wethouder met een meerderheid van stemmen alsnog weggestuurd worden. De burgemeester schorst zelf de vergadering en dirigeert alle fractievoorzitters naar zijn kamer.

Na anderhalf uur schorsing heeft de coalitie raadslid Inge Visschedijk, die niet aanwezig was, alsnog laten overkomen, waardoor de motie van wantrouwen het niet zou halen. De oppositie kreeg daar lucht van en haalde Nol Roos naar de raadszaal. Hij zat die avond wegens privéomstandigheden thuis. Dat zou opnieuw stakende stemmen opleveren

Uiteindelijk werd het pleit beslecht door Sjef van Creij, die namens gewoon ge-DREVEN de steun aan de motie introk. Daardoor kon de wethouder met de kleinst mogelijke meerderheid blijven zitten.

Algemeen is nu de verwachting dat Paul Kagie gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Zijn ‘oude’ partij Leefbaar 's-Hertogenbosch & Rosmalen heeft hem gevraagd over het lijsttrekkerschap na te denken en de verwachting is dat hij dat zal doen. Wat dat betekent voor de laatst twee maanden van zijn wethouderschap is onduidelijk.

Rosmalens Belang (4 zetels)
Tijdens de eerdergenoemde extra raadsvergadering was er nog een complicerende factor, waardoor het logisch leek wethouder Paul Kagie te laten zitten. Over de hele avond heen hing ook nog het vertrek van wethouder Jos van Son. Hij was de week ervoor opgestapt als wethouder, omdat hij een eenzijdig ongeval had onder invloed van drank. De wethouder gaf in een verklaring aan een drankprobleem te hebben en vertrok een paar maanden eerder uit de Bossche politiek dan gepland, want hij zou na de verkiezingen toch al niet meer terugkeren. Rosmalens Belang koos - vanwege de korte periode tot aan de gemeenteraadsverkiezingen - geen nieuwe wethouder meer te leveren.

De nieuwe lijsttrekker was een paar maanden eerder al gekozen: huidig raadslid Roy Geers. Pas half december werd echter de definitieve kandidatenlijst vastgesteld en ook bij Rosmalens Belang ging dat niet zonder slag of stoot. Commissielid Henk Nijland zag zich na vier jaar noeste arbeid op de achtergrond niet beloond voor zijn inzet. Hij stond bij de vorige verkiezingen op plaats zeven en kreeg opnieuw die positie. Dat zette kwaad bloed en ook hij toog naar Lokaal Liberaal 's-Hertogenbosch van Gerdien de Wal.

LEES OOK
- Gemeenteraadsverkiezingen 2018 - deel 2: huidige partijen
- Gemeenteraadsverkiezingen 2018 - deel 3: nieuwe partijen

Deel deze pagina: