Geen Bosschenaar, maar wel een stem!

Gepubliceerd: Dinsdag 27 februari 2018 12:04

Geen Bosschenaar, maar wel een stem!

Voormalig PvdA-fractievoorzitter Hermie van Ommeren schrijft over de Bossche politiek: ‘Geen Bosschenaar, wel een stem!’

Ik ben geen Bosschenaar, ook al woon ik al 27 jaar in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Je moet geboren en getogen zijn in de binnenstad en liefst je ouders ook. Ik weet niet wat het percentage Bosschenaren is dat aan deze criteria voldoet, maar in de Bossche politiek sta je flink op achterstand als je de kenmerken niet bezit.

In de Bossche politieke arena gaan de hardste discussies dan ook over de binnenstad: hoeveel auto’s mogen er in, waar moeten ze staan, camera’s hoeveel en waar, het theater en de Parade. Het terugkerende probleem van de rondslingerende fietsen. Als je oude afleveringen van het Brabants Dagblad opslaat lijken de discussies van toen die van nu. In werkelijkheid ligt de gemeente ‘s-Hertogenbosch er goed bij! Ondanks de beperkte politieke discussie wordt er goed gezorgd dat alle inwoners redelijk kunnen leven. Dat gebeurt door professionals als huisartsen, wijkwerkers en ambtenaren ruimtelijke ordening en van de afvalstoffendienst. Mensen die gewoon hun werk doen, los van politiek gekrakeel.

Als je in andere steden of landen de probleemwijken vergelijkt met die van Den Bosch, dan doet dat lachwekkend aan. Hoezo probleemwijk? In Den Bosch krijgt elke wijk aandacht en worden de problemen zorgzaam aangepakt. Elke wijk ziet er verzorgd uit, mede dankzij de bewoners zelf natuurlijk!

Toch voel ik me vaak wat ongemakkelijk als de erkende Bosschenaar zich op de borst klopt, over zijn grote bek, zijn deskundigheid in carnavalvieren, en zijn sentimentaliteit die superieur is boven het gevoel van anderen. Ongemakkelijk omdat het gesprek dan niet gaat over wat deze gemeente zo leuk maakt: de warme gastvrijheid, gemoedelijkheid, waardoor iedereen zich er thuis kan voelen. Als bewoner van het nieuwe deel van de binnenstad, het Paleiskwartier, ontmoet ik vaak nieuwe inwoners en bezoekers die zich erg op hun gemak voelen in onze Bossche sfeer.

Het gezin in Boschveld, afkomstig uit Nigeria, voelt zich welkom op het Sinterklaasfeest in de buurt en vindt de school fantastisch! Ik voel me echter plotseling een buitenstaander als het gaat over niet welkome gasten van boven de rivieren bij carnaval of geen opvang voor mensen die zijn uitgeprocedeerd, maar niet kunnen worden uitgezet, of het uitlachen van raadsleden of insprekers die het juiste Bossche woord niet weten.

Voor mij is een stad de verzameling van mensen die er in een bepaalde periode wonen. Samen maak je de stad. Het stadsbestuur moet een weerspiegeling zijn van dat geheel. Dan maak je er met inbreng van de diverse invloeden een mooie en warme stad van. Ik hoop daarom op een grote opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart!

Hermie van Ommeren
Inwoner Paleiskwartier
Bestuurslid Wijkbelangen Paleiskwartier
Voormalig fractievoorzitter PvdA ‘s-Hertogenbosch
Werkt als Griffier gemeenteraad Maasdriel

Deel deze pagina: