Een rustige oudjaarsdag voor brandweer Den Bosch, tijdens jaarwisseling geen grotere inzet

Gepubliceerd: Maandag 31 december 2018 15:32

Een rustige oudjaarsdag voor brandweer Den Bosch, tijdens jaarwisseling geen grotere inzet

DEN BOSCH – Met negen brandweerlieden en een team van 20 vrijwilligers dat stand-by staat, gaat de brandweer in de gemeente Den Bosch de jaarwisseling in. De inzet is niet groter dan normaal tijdens oud en nieuw en de brandweer zet niet in op risicogebieden.

“Natuurlijk zullen er meer incidenten zijn dan normaal. Maar we houden een normale opschalingsprocedure aan”, vertelt hoofdofficier van dienst Erik van der Linden. “We hebben geen extra mensen in dienst en zetten geen extra voertuigen in. Mochten er meerdere incidenten zijn dan doen wij een beroep op corpsen in omliggende gemeenten of op onze vrijwilligers die standby staan.”

Traditionele brandjes

Volgens Van der Linden kunnen die incidenten uiteenlopen van de traditionele brandjes – “een kaarsje dat aanblijft als mensen buiten vuurwerk gaan kijken”- tot buitenbranden die ontstaan omdat mensen zelf iets aansteken. “Onder het mom van vreugdevuren”, zegt Van der Linden. “We gaan daar tijdens oud en nieuw wat soepeler mee om: als er geen schade in aangericht gaan we in gesprek met deze mensen en laten we het daarbij. Spoedeisende zaken hebben wat dat betreft voorrang.”

Vorig jaar is de brandweer in de regio Oost-Brabant tussen de 50 en 60 keer uitgerukt. “In de gemeente Den Bosch gemiddeld wat vaker dan in andere gemeenten in de regio, mogelijk omdat het een grote gemeente is.” Op oudjaarsdag om 15.00 uur heeft de brandweer in de gemeente Den Bosch nog niet hoeven uitrukken, aldus Van der Linden. “Het is rustig tot op heden, ondanks dat er al flink wat vuurwerk afgestoken wordt.”

In tegenstelling tot politieambtenaren, hebben brandweerlieden in de regio Oost Brabant niet tot nauwelijks last van geweld terwijl ze in hun functie zijn. “Vorig jaar hebben we op dat gebied geen enkele overlast ervaren."

Deel deze pagina: