Duur declareren en vorstelijk vergaderen

Gepubliceerd: Maandag 01 oktober 2018 16:53

Duur declareren en vorstelijk vergaderen

DEN BOSCH – Een dankbaar onderwerp voor in het café en op sociale media: de declaraties van raadsleden en de ‘luxe omstandigheden’ waarin ze vergaderen. Beide onderwerpen waren afgelopen week in het nieuws in Den Bosch.

Door: Patrick Huisman 

De declaraties van de raadsleden werden in de commissie Bestuur en volop in de media besproken. Daarnaast is de audio- en videoapparatuur, meubilair en aanverwante zaken in het bestuurscentrum (waar gemeenteraad en commissies vergaderen) aan vernieuwing toe. Een kleine miljoen euro wordt daar voor opzij gezet.

Declaraties
Bijna 170.000 euro voor 11 partijen wat men mag declareren is veel geld. Het wordt voor een groot gedeelte besteed om de politieke partijen te ondersteunen. Zogenaamde fractiemedewerkers krijgen een vergoeding. Zeker bij kleine partijen is dat te begrijpen. Als je maar met één persoon in de raad zit kan je wel wat hulp gebruiken. Toch kan je je afvragen of je als grotere partij met zoveel raads- en commissieleden ook nog (betaalde) fractieondersteuning nodig hebt.

Veel erger dan geld voor de fractieondersteuning zijn de gepeperde rekeningen voor trainingen. Waarom is dat nodig? Zeker de landelijke partijen hebben voor hun lokale afdelingen daar allemaal eigen mogelijkheden voor. Waarom moet daarvoor een extern bedrijf ingeschakeld worden? Als raadsleden zichzelf willen ontwikkelen organiseer dat dan raadsbreed, dan kan je de kosten delen. En een debattraining van het CDA vlak voor de verkiezingen is ook opvallend. Durfde Huib van Olden anders niet naar de verkiezingsdebatten van het Brabants Dagblad en Dtv?

Opvallend zijn ook de extreem hoge bedragen voor een nieuwe of aangepaste website. Vooral De Bossche Groenen en (opnieuw) De Bossche Volkspartij kunnen er wat van: ruim 4200 euro. Bosch Belang maakt het in dit verband nog fraaier. De partij betaalde een stuk minder voor de nieuwe website, maar voor die 2500 euro is de website dan ook al maanden ‘onder constructie’.

Uit de declaratielijsten kan je nog veel meer bijzondere posten halen, maar misschien is de stelling van de SP zo gek nog niet: misschien moet het allemaal een tandje minder. Sterker nog: de partij zet in op de helft van het huidige budget. Dan blijft er structureel 80.000 euro over om te besteden aan bijvoorbeeld een Winterland. Daar hebben alle Bosschenaren tenminste wat aan.

Luxe vergaderen
Dat het misschien allemaal wel wat minder kan geldt ook voor het meubilair en de audio-visuele apparatuur in de vergaderzalen van het bestuurscentrum. Er is nu bijna een miljoen voor ingeboekt. Natuurlijk moeten raads- en commissiezalen representatief zijn en kan je niet even naar de IKEA voor wat nieuw meubilair. Het zal op maat gemaakt moeten worden, de apparatuur moet erin verwerkt en de stoelen zullen ook wel ARBO-proef moeten zijn. Maar is een miljoen euro niet een tikje over de top? Natuurlijk is het nog niet gezegd dat het dit ook gaat kosten, de politieke partijen zelf moeten daar straks over beslissen.

Als ze dit onderwerp gaan bespreken is het misschien verstandig te beseffen dat in 2019 Den Bosch zo ongeveer de laatste grote stad wordt waar men een gemeenteraadsvergadering niet live kan horen of zien. Je staat toch een beetje voor schut ten opzichte van steden als Oss, Helmond, Tilburg en Breda. Daarnaast is het is een belediging van de inwoners. Voor het volgen van de democratie moet je nu diep in de krochten van de gemeentelijke website op zoek naar een audiobestandje dat je niet kan vooruitspoelen naar het door jou gewenste onderwerp. En de argumenten? In de wandelgangen hoor je dat “we de raadsvergadering niet interessant vinden voor de burgers” of “dat moet je de kijkers toch niet aandoen?” Veel vertrouwen in de eigen kwaliteit van vergaderen is er blijkbaar niet onder de politieke partijen.

De coalitiepartijen D66, VVD, CDA, GroenLinks en Rosmalens Belang wilden toch op een vernieuwende manier communiceren? Voordat ze beginnen aan de ‘communicatie van de toekomst’ zou men eerst eens kunnen starten met de techniek van dit moment onder de knie te krijgen, dat kost al moeite genoeg blijkt.

Deel deze pagina: