Den Bosch duikt voor de 12e keer het nieuwe jaar in bij de Oosterplas

Gepubliceerd: Dinsdag 01 januari 2019 18:44

Den Bosch duikt voor de 12e keer het nieuwe jaar in bij de Oosterplas

DEN BOSCH - De Oosterplas was dinsdag 1 januari het toneel van de 12e nieuwjaarsduik. Honderden mensen doken op nieuwjaarsdag om 13.00 uur tegelijk in het water.

Een prima dag qua weersomstandigheden volgens Joost van Kempen van Bossche reddingsbrigade, die met 35 man sterk aanwezig is. "Het is 8 graden en het water is niet al te koud. Waar de reddingsbrigade op let tijdens de duik? "We kijken altijd eerst in het water of er geen gevaarlijke voorwerpen in liggen", legt hij uit. "Tijdens de duik staan we om het duikvak heen zodat we goed kunnen zien wie er in het water gaat en dat iedereen er ook weer veilig uitkomt."

Een groep vrienden uit Veldhoven, gehuld in kersttruien, komt al vier jaar op rij naar de Oosterplas. "Elk jaar komen we verkleed in een ander thema. Dit jaar is dat kerst." Hun tip tegen de kou? "Dit jaar is het gelukkig niet zo koud. Maar wij nemen altijd kartonnen dozen mee waar we op kunnen staan. Zodat het niet zo koud is aan onze voeten."

Waar de nieuwjaarsduik in Den Bosch volgens de reddingsbrigade eerder jaren soms wel 1000 deelnemers kende, was de opkomst dinsdag lager. Volgens een telling van de brigade deden er 500 mensen mee. Van Kempen: "Dat kan komen doordat het vlak voor de duik nog regende. Mensen besluiten dan op het laatste moment te komen of toch thuis te blijven."

Na een intensieve warming-up wordt er van 10 naar 0 afgeteld en bestormt de groep het water. Deelnemers krijgen daarna een certificaat en een kop soep of chocomelk maar echt opwarmen is niet nodig want koud is het volgens meerdere duikers niet: een enkeling duikt zelfs een tweede keer.

Deel deze pagina: