Deelnemer Mees over klimaatstaking Den Haag: "Het was een fijne sfeer"

Gepubliceerd: Donderdag 07 februari 2019 15:40

Deelnemer Mees over klimaatstaking Den Haag:

DEN BOSCH – “Jongeren hebben niet veel mogelijkheden om hun stem te laten horen, daarom heb ik meegedaan aan de klimaatstaking” Dat zegt Hasse Mees die bij het Stedelijk Gymnasium de kar trok als het ging om deelname aan de staking.

Mees : “Toen ik zag dat er zo’n momentum was met stakingen ook in andere Europese landen dacht ik, daar moet ik aan meedoen.”

Vanuit het Stedelijk Gymnasium deden er 67 leerlingen mee aan de klimaatstaking in Den Haag. Wij vinden burgerschap en dus meedoen aan een klimaatstaking heel belangrijk.” Dat zegt conrector Viktor van de Wielen van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch.

Geen stakingsrecht
Bij het Ds. Pierson College is een heel ander geluid te horen. Zij stuurden vanuit de school de ouders een brief waarin stond dat “scholieren geen stakingsrecht hebben en ook minister van Onderwijs, Arie Slob, hierover zijn standpunt al via de media gedeeld heeft.

“Misschien moeten ze bij het Ds. Pierson College iets minder luisteren naar Arie Slob” zegt Conrector van de Wielen van het Stedelijk Gymnasium. “wij laten de leerlingen hier leren voor het leven en niet voor de school en dus is het prima als zij willen deelnemen aan de klimaatstaking” zo stelt Van de Wielen.

Mc Donalds en vliegen 
Hasse Mees is in ieder geval opgetogen over haar deelname aan de staking: “het was een hele fijne sfeer en ik heb geen problemen gezien.” Jongeren krijgen wel kritiek dat ze staken maar ondertussen wel naar de Mc Donalds gaan en overal naar toe vliegen. Mees is het daar niet mee eens: Als we één stap zetten dan ben je al beter bezig dan niks doen. En natuurlijk is het goed als we meer de trein pakken in plaats van het vliegtuig.”

Opvallend is dat vanuit andere scholen er geen meldingen zijn over deelname. Het Jeroen Bosch College wil zelfs inhoudelijk niet reageren op de vraag hoe zij denken over de klimaatstaking. Volgens een woordvoerder deed er in ieder geval geen enkele leerling mee.

Deel deze pagina: