De duiveltjes van de Bossche Kruiskamp

Gepubliceerd: Maandag 28 mei 2018 08:32

De duiveltjes van de Bossche Kruiskamp

Osman Cifci, oud-raadslid voor de PvdA in Den Bosch, vindt dat er wordt overdreven door te zeggen dat er alleen maar problemen in de Kruiskamp zijn. Dat schrijft hij in een column.

Pas maar op. Ze kunnen bijten en heel gemeen kijken. 38 nationaliteiten. Allemaal met verschillende kwaliteiten hoe je kan inbreken, drugs kan verkopen en de politie buiten de grenzen kunt houden van de Kruiskamp. Er is geen toekomstperspectief voor ze en langzaam zal het hier veranderen in een achterstandswijk net als in Colombia.

No way, wake up!
Kruiskamp. Ik woon er al sinds 1999. Een wijk met een identiteit. Een wijk waar je welkom bent en gewoon je zelf kan zijn. Een wijk waar veel rechtse en linkse kiezers naast elkaar wonen. Buurtbewoners die elkaar tuingereedschap lenen en zelfs de huissleutel afgeven als ze even op vakantie gaan. Een wijk waar buurtvaders zich inzetten ondanks alle bezuinigen die ze kei hard voelen. Jongerenwerkers zie je nauwelijks. Ze hebben het te druk omdat daar fors het mes door heen is gehaald. Wat voor voorzieningen hebben we op de Kruiskamp? Hoeveel wijkbewoners zijn hier van op te hoogte?

De Boefjes van de Kruiskamp
Jongeren die 's nachts leven, overdag slapen en waarschijnlijk met de dag meer vastigheid zoeken in de ‘onderwereld’. Maar waarom?

Wat is er te doen op de Kruiskamp? Welke activiteiten zijn bij hun bekend? Hoe vaak komen jongerenwerkers nog langs en gaan met ze in gesprek? Allemaal vragen om even stil te staan welke kant we op willen als we zo blijven door bezuinigen en de geld maar stoppen in een waterput op de Markt.

Natuurlijk zijn er problemen. Maar om voor te doen dat er alleen maar problemen zijn is wel erg overdreven. Een straat achter de winkelstrip aan de Churchilllaan woont sinds twee jaar een vriend van mij. Getrouwd, twee kinderen en modaal inkomen. Heeft eerder nooit in Den Bosch gewoond en door de media was hij altijd ‘voorzichtig’ om een woning te kopen in de buurt Kruiskamp. Nu twee jaar verder is hij zeer tevreden en wil hier niet meer weg.

Als we het gaan hebben over de boefjes, dan zijn de jongeren van de Kruiskamp dat het als laatst. De cijfers van de wijkbuurtmonitor geven al enkele jaren aan dat er gewerkt moet worden aan de Kruiskamp. Er is weinig aandacht voor structurele oplossingen. Ondanks al die bezuinigingen en zwakke cijfers van de wijkbuurtmonitor is Kruiskamp een prettige woonwijk om te wonen waar de mensen prima met elkaar kunnen samenwonen.

Dan komt er bij mij een belangrijk vraag op. Wie is nou hier de boef?

Osman Cifci
Oud-raadslid PvdA Den Bosch
Kandidaat-bestuurslid landelijke PvdA

Deel deze pagina: