Cultuurprijs Prins Bernhard Cultuurfonds voor Pia Meuthen

Gepubliceerd: Dinsdag 15 mei 2018 10:32

Cultuurprijs Prins Bernhard Cultuurfonds voor Pia Meuthen

DEN BOSCH - Choreografe en theatermaakster Pia Meuthen krijgt dit jaar de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De jury roemt haar ‘unieke en indrukwekkende oeuvre’. “Pia Meuthen heeft Brabant verrijkt met zinnenprikkelende voorstellingen van ongekende zeggingskracht”, vindt juryvoorzitter Esmeralda Huizen.

Aan de prijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. Die wordt op 25 oktober door commissaris van de Koning Wim van de Donk uitgereikt in de Verkadefabriek bij de première van Requiem for Lost Things, de nieuwe productie van Panama Pictures.

Met haar gezelschap Panama Pictures biedt Meuthen een hoogst oorspronkelijke mix van dans, circus en muziektheater. Per voorstelling wordt een nieuw universum opgetrokken. Voorstellingen met een eigen handschrift en aanpak, die improviserend tot stand komen op basis van gedegen research. Dans en beweging, vervlochten met klassieke muziek, elektronische beats en zang. Op straat, op locatie, in het theater en vanuit de Verkadefabriek in Den Bosch.

Tours door Europa en Azië
Het werk van Meuthen is grenzeloos, vindt de jury: “Haar tourschema strekt zich uit van Europa tot Azië. Ook haar werk als docente bij Fontys draagt een internationaal karakter. Ze zet de taal van het lichaam in om universele thema’s als macht, vergankelijkheid en familie te verbeelden. Ze vertelt daarmee meer dan in woorden is te vatten.”

Deel deze pagina: