Cameratoezicht werpt vruchten af: ‘Al gerichte aanhoudingen geweest’

Gepubliceerd: Woensdag 13 juni 2018 13:31

Cameratoezicht werpt vruchten af: ‘Al gerichte aanhoudingen geweest’

DEN BOSCH - Er zijn al enkele mensen tijdens stapavonden in de binnenstad aangehouden met behulp van het nieuwe cameratoezichtsysteem. Dat laat de gemeente weten. Het systeem wordt sinds begin deze maand gebruikt door politie en stadstoezicht.

De Bossche binnenstad wordt sinds 1 juni in de gaten gehouden met 31 bewakingscamera’s, vooral tijdens stapavonden en evenementen. In de maand ervoor werd het getest. Eigenlijk zou het systeem in het laatste kwartaal van 2017 al moeten werken, maar het duurde langer door overleggen met pandeigenaren of installatieproblemen.

“Op een aantal geplande locaties is lang overleg met de pandeigenaren nodig geweest. We hebben de bewuste keuze gemaakt voor zorgvuldigheid en draagvlak in plaats van een snelle plaatsing”, verklaart een woordvoerster van de gemeente de vertraging.

Het palet aan camera’s is bijna compleet, op de Parade na. Daar komt de bewakingscamera door leveringsproblemen later. “De planning is dat de camera binnen twee weken wordt geplaatst”, zegt de gemeente.

Stapavonden, evenementen en demonstraties
Alle beelden komen binnen in een cameratoezichtsruimte in het Paleiskwartier, waar ze door politie en stadstoezicht worden bekeken. “De beelden worden live bekeken tijdens horecaweekenden. En tijdens evenementen en bijzondere activiteiten of bijeenkomsten, zoals een demonstratie”, laat burgemeester Jack Mikkers weten in een brief aan de gemeenteraad. “Voor het overige worden beelden teruggekeken als daarvoor een concrete aanleiding bestaat.”

De gemeenteraad stemde in september 2016 in met de kaders voor cameratoezicht. In het tweede kwartaal van 2021 wordt het systeem door de raad geëvalueerd.

Deel deze pagina: