Burgemeesterslek: zaak tegen Van Son en Van Creij wordt toch doorgezet

Gepubliceerd: Maandag 03 december 2018 13:56

Burgemeesterslek: zaak tegen Van Son en Van Creij wordt toch doorgezet

DEN BOSCH – Justitie zet de zaak tegen oud-wethouder Jos van Son en raadslid Sjef van Creij toch door. Zij zouden informatie hebben gelekt uit de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester moest voordragen in de zomer van 2017.

Het OM is tot de conclusie gekomen dat, na verwijdering van de belgegevens van verslaggever Jos van de Ven van het Brabants Dagblad er alsnog voldoende bewijs is dat de verdachten hun geheimhoudingsplicht hebben geschonden.

In de krant werd destijds bekend gemaakt dat burgemeester Jack Mikkers niet de eerste keuze was van de vertrouwenscommissie en ook wie andere sollicitanten waren. Justitie begon daarop een onderzoek naar het lek uit de vertrouwenscommissie.

In juni van dit jaar werd bekend dat in het onderzoek naar het lek bij de burgemeestersbenoeming, telefoongegevens van Van de Ven van het Brabants Dagblad zijn opgevraagd en ook dat zijn telefoon is afgeluisterd. Ook werd bekend dat in datzelfde onderzoek geprobeerd is een gesprek tussen één van de verdachten en de journalist in een horecagelegenheid op te nemen.

Daarmee kwam het onderzoek in gevaar, omdat het niet toegestaan is gegevens van een journalist op deze wijze te gebruiken. Het OM heeft al eerder het dossier geschoond maar meent nu toch dat er voldoende bewijs overblijft om de zaak door te zetten. Het OM zegt dat het de rechtszaak tegen het tweetal ook zal aangrijpen om de gang van zaken in het onderzoek toe te lichten.

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank Oost-Brabant de rechtszaak zal behandelen.

Deel deze pagina: