Bossche Streetcats genomineerd voor Appeltje van Oranje

Gepubliceerd: Donderdag 10 januari 2019 20:18

Bossche Streetcats genomineerd voor Appeltje van Oranje

DEN BOSCH – Stichting De Zebra, die met het project Streetcats jonge vrouwen uit Den Bosch helpt zelfvertrouwen te krijgen en zich te ontwikkelen, is genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Winnaars van deze prijs krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Projectleider Margriet Windt bedacht Streetcats 12.5 jaar geleden, toen ze nog lesgaf op een school in Empel. Inmiddels is Streetcats uitgegroeid tot een stichting die per jaar 150 meisjes tussen de 11 en 16 jaar helpt om zichzelf beter te leren kennen en zichzelf te leren waarderen. Bijna 36 vrijwilligers uit het bedrijfsleven zetten belangeloos hun expertise in. 60 vrijwilligers, voornamelijk oud-deelnemers van Streetcats, de zogenoemde Topcats, begeleiden deze groep tijdens 22 workshops en de eindpresentatie.

Mila Bucx (21) deed acht jaar geleden mee aan Streetcats. “Ik durfde mezelf toen niet veel te laten horen. Door de workshops en het project durf ik vaker naar voren te stappen en dat is fijn.”

Tijd voor jezelf
De deelnemers van Streetcats volgen 22 autobiografische, interactieve en creatieve workshops waarin zij zelf centraal staan. Ze leren waardig nadenken over zichzelf, over elkaar en hun eigen sociale omgeving. De workshops bestaan uit onder meer het maken van een zelfportret, collages, fotoshoots en andere creatieve activieiten. Coach Esther Strik: “Ik denk dat er behoefte is aan Streetcats omdat er nergens een plek is waar jonge meiden even tot rust kunnen komen en écht tijd voor zichzelf kunnen nemen. In het dagelijks leven is er altijd de druk van school, sport en in de vrije tijd zitten veel tieners achter de computer. Bij Streetcats leer je je talent ontwikkelen en jezelf waarderen.”

Mila is bij de stichting gebleven en is nu Topcat. “Ik wil mijn ervaring delen met anderen. Wat ik onzekere meiden, die nu meedoen aan Streetcats, mee wil geven is: ‘Doe alles op je eigen tempo, geef je grenzen aan maar zoek ook grenzen op’.”

Tot en met 16 januari kan nog gestemd worden op het Appeltje van Oranje van dit jaar. Van de 40 landelijke genomineerde initiatieven worden er op 24 januari tien gekozen. In mei reikt Koningin Máxima de prijs uit op Paleis Noordeinde.

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die mensen verbinden of die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving. Het thema is elk jaar anders. In 2019 is het thema ‘De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)’. De prijzen staan in het teken van mensen die vrijwilligers op een buitengewone manier weten te mobiliseren en enthousiast weten te houden, zo valt op de site van Stichting Oranje Fonds te lezen.


Deel deze pagina: