Bossche Groenen teleurgesteld, Rosmalens Belang niet eerste voorkeur

Gepubliceerd: Dinsdag 10 april 2018 22:19

Bossche Groenen teleurgesteld, Rosmalens Belang niet eerste voorkeur

DEN BOSCH – Judith Hendrickx is zwaar teleurgesteld in het advies van informateur Looijen. Haar partij De Bossche Groenen komt buitenspel te staan in die coalitievorming in den Bosch.

Han Looijen adviseerde dinsdagavond om naast VVD, D66, GroenLinks en het CDA niet met de Bossche Groenen een coalitie te vormen, maar met Rosmalens belang. Gezien de uitslag van de verkiezingen opmerkelijk. Want waar Rosmalens Belang twee zetels verloor kreeg de Bossche Groenen er juist twee zetels bij.

Maar volgens Looijen heeft de partij weinig tot geen bestuurlijke ervaring en zouden de andere coalitiepartijen eraan twijfelen of de sterk idealistische partij bereid is tot het sluiten van compromissen.

Volgens Hendrickx zijn dat ‘gezochte argumenten’. “ik zit zelf zestien jaar in de raad, mijn collega Will Hoeben die weliswaar nieuw is in de raad komt heeft veel ervaring in raadscommissies en mijn andere nieuwe collega Rianneke Mees traint zelfs raadsleden.

Oude coalitie

Volgens Judith Hendrickx is het nog maar de vraag of de vijf partijen eruit gaan komen. “Mocht dat wel gebeuren dan is het eigenlijk een voortzetting van de oude coalitie, aangevuld met GroenLinks en dat is heel duidelijk niet het signaal dat de kiezer heeft afgegeven”.

Roy Geers was zichtbaar blij met het advies van de informateur en neemt graag deel aan de onderhandelingen. Rosmalens Belang is wel de enige partij die nog niets kwijt wil over de wethouders-kandidaat, dat laat Geers afhangen van de portefeuilles die ze kunnen krijgen.

Rosmalens Belang niet eerste voorkeur
Volgens Jan Hoskam, de leider van de VVD heeft hij alle opties opengehouden ook die van een zes-partijen coalitie, maar Looijen adviseert om voor maximaal vijf partijen te gaan. Hij voorziet dat er bij zes partijen teveel compromissen moeten worden gesloten en ook vindt hij vijf wethouders in een stad als Den Bosch voldoende.

D66 voorman Mike van der Geld en ook Ufuk Kâhya van GroenLinks gaven in een eerste reactie aan dat zij hun voorkeur hadden uitgesproken voor De Bossche Groenen maar dat ze geen blokkade leggen op onderhandelingen met Rosmalens Belang.

De komende dagen gaat de formatie van start om te komen tot een nieuw college, Han Looijen gaat ook die onderhandelingen leiden.


Deel deze pagina: