Badbevalling nu ook mogelijk in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Gepubliceerd: Vrijdag 08 maart 2019 08:45

Badbevalling nu ook mogelijk in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

DEN BOSCH – Bevallen in een bad kan voortaan ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In een opblaasbaar bad kunnen vrouwen voor 80 euro zo kun kind ter wereld brengen.

Voor deze manier van bevallen wordt een opblaasbaar bevalbad in de kraamsuite opgezet. In het bad wordt een persoonlijke hoes geplaatst voor de hygiëne en binnen een uur is het bad helemaal gevuld met warm water.

Pijnvermindering
Volgens het JBZ verloopt een bevalling waarbij vrouwen gebruik kunnen maken van een warm bad over het algemeen soepeler en minder stressvol.

Marleen Zuurman, verloskundige in het JBZ: “Wanneer vrouwen gebruik kunnen maken van een bad, zullen de verzoeken om pijnvermindering afnemen en is de beleving positiever, vrouwen kijken daardoor beter terug op hun bevalling en dat is uiteindelijk waarvoor we het doen.”

Een badbevalling in het JBZ is mogelijk wanneer de bevalling wordt begeleid door het ziekenhuis zelf , maar ook bij een poliklinische bevalling met de eigen verloskundige.

Medische indicatie
“Het is voor de meeste vrouwen mogelijk om weeën op te vangen in bad”, aldus Jacques Dirken, gynaecoloog in het JBZ. “Het is wel zo dat het door specifieke omstandigheden niet altijd mogelijk is dat het kind daadwerkelijk in bad geboren wordt. Vrouwen moeten bijvoorbeeld mobiel genoeg zijn om als dat nodig is, direct zelf uit bad te kunnen komen. Indien er sprake is van een ruggenprik, ernstig overgewicht of een specifieke medische indicatie, dan is het niet veilig om in bad te gaan tijdens de bevalling.”

De kosten van 80 euro zijn vooral voor hoes, afvoerpomp en -slang , deze zijn namelijk voor eenmalig gebruik.

Deel deze pagina: