Babel hoopt dat raad ‘doorbraak’ goedkeurt

Gepubliceerd: Dinsdag 12 maart 2019 13:19

Babel hoopt dat raad ‘doorbraak’ goedkeurt

DEN BOSCH - Een letterlijke doorbraak tussen de bibliotheek en de voormalige Muzerije moet de fusie tot Babel écht compleet maken. Dat zegt Babel-directrice Nan van Schendel. De gemeenteraad beslist in april of Babel 130.000 euro krijgt om de twee panden van binnen te verbinden.

De twee gebouwen in de Hinthamerstraat staan naast elkaar, maar bezoekers en personeelsleden moeten buitenom. Onpraktisch, én het zorgt ervoor dat de gefuseerde instellingen nog steeds niet verbonden zijn, vindt Van Schendel: “Volgens Monumentenwacht mag het. En ik heb goede hoop dat de gemeenteraad ermee gaat instemmen.”

De doorbraak in de muur (vanuit de Muzerije gezien komt die op de plaats van de garderobe, in de bieb kom je uit naast de toiletten) is het begin van een veel grotere verbouwing. De twee panden zijn wel aan een opknapbeurt toe. Maar zover is het nog niet, want eerst moet er een duidelijk huisvestingsplan komen. Dat moet eind dit jaar op tafel liggen.

“We gaan er met mensen in de stad over praten. We vragen deskundigen, maar ook klanten en kinderen. En er zijn kunstenaars betrokken. We krijgen veel input vanuit andere sectoren. Dat maakt dat er een ander programma van eisen komt”, zegt Van Schendel.

Tilburg is voorbeeld
Van Schendel ziet Tilburg als één van de voorbeelden van hoe het kan. Daar is in de spoorzone de voormalige locomotiefhal omgetoverd tot bibliotheek. “Het is fantastisch wat ze hebben gedaan om historisch erfgoed terug te geven aan de stad met een nieuwe functie erbij. En ik denk dat wij het net zo spraakmakend kunnen doen als zij, want wij hebben twee prachtige historische panden en een integratie van kunst, cultuur, educatie met bibliotheekfunctie”, zegt de Babel-directrice.

Meer verbouwplannen
De werkzaamheden voor de doorbraak tussen de twee panden moeten in augustus beginnen. Eind dit jaar moet er een nieuw huisvestingsplan komen. Aan de hand daarvan worden nog meer verbouwplannen gemaakt.

Van Schendel kan daarover nog niet veel zeggen. Wel wil ze de twee horecagelegenheden (in de bieb en Muzerije) allebei behouden, omdat ze beide drukbezocht zijn. En een deel van de collectie uit de bieb moet naar de Muzerije, omgekeerd wil Van Schendel lokalen en de podiumfunctie naar de bieb: “Je moet op meerdere plekken worden verrast met alle soorten dienstverlening.”

Deel deze pagina: