98 lege stoelen voor alle Brabantse verkeersslachtoffers

Gepubliceerd: Maandag 10 december 2018 07:59

98 lege stoelen voor alle Brabantse verkeersslachtoffers

DEN BOSCH - 98 stoelen stonden er zaterdag op het Kerkplein in Den Bosch, één voor elk Brabants verkeersslachtoffer in 2017. De provincie vroeg met de actie aandacht voor een veiliger verkeer.

Op de labels aan de stoelen staat basale informatie over het ongeval: leeftijd, geslacht en toedracht, zover bekend. Op het Kerkplein gingen gedeputeerde Christophe van der Maat, wethouder Ufuk Kâhya en leden van het promoteam van NUL verkeersdoden Brabant met voorbijgangers in gesprek over verkeersveiligheid.

Gedeputeerde Christophe van der Maat: “We staan als Brabant al jaren bovenaan het lijstje met meeste verkeersslachtoffers per provincie. In 2017 kwamen 98 mensen niet thuis omdat ze omkwamen in een verkeersongeval. En ik maak me ernstig zorgen over het grote aantal slachtoffers dat dit jaar al viel. Alleen met verbeteringen aan de infrastructuur en handhaving komen we er niet. Het gedrag van weggebruikers is essentieel bij het verbeteren van de verkeersveiligheid. Negentig procent van de ongevallen komt immers door menselijk gedrag, zoals te snel rijden, afleiding door de smartphone en door rood licht rijden. Dit soort confronterende campagnes blijft dus keihard nodig.”

Nelly Vollebregts, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Verkeersslachtoffers is ervan overtuigd dat de goede wil er bij de meeste mensen echt wel is. “Je wílt je niet laten afleiden door je smartphone, wéét dat je geen alcohol moet gebruiken in het verkeer. Maar de verleiding is groot. Daarom is het belangrijk dat we aandacht blijven vragen voor veilig verkeersgedrag. Voor jezelf, maar ook voor je medemens.”

Meer doen voor veiligheid
Met oog op de zorgwekkende stijging van het aantal verkeersslachtoffers gaat de provincie extra inzetten op het verbeteren van de provinciale verkeersveiligheid. Naast de reeds bestaande aanpak gericht op handhaving, veilige infrastructuur, gedragsbeïnvloedingscampagnes en verkeerseducatie worden projecten die bijdragen aan een veiliger verkeer versneld uitgevoerd.

Deel deze pagina: