"Niet de verslaggever maar de verdachte werd afgeluisterd"

Gepubliceerd: Dinsdag 12 juni 2018 19:20

DEN BOSCH – Niet verslaggever Jos van de Ven maar één van de verdachten is afgeluisterd door Justitie. Dat zegt persofficier Janine Kramer. Volgens Kramer is daarbij wel een gesprek afgeluisterd wat ging tussen de verdachte en de verslaggever en waarin zij een afspraak maakten voor een ontmoeting in een horecagelegenheid. .

Dinsdag had het Brabants Dagblad een gesprek met vertegenwoordigers van het parket Oost-Brabant naar aanleiding van de kwestie met het opvragen van de telefoongegevens. In die bijeenkomst bleek dat justitie van plan was het gesprek van verslaggever Jos van de Ven met één van de verdachten in die horecagelegenheid af te luisteren, dat is door tijdsgebrek echter nooit gebeurd. Het OM zegt nu in een verklaring: “Wij hechten groot belang aan vrije nieuwsgaring. Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen. Het OM constateert dat in de onderhavige zaak, in de hectiek van het moment, de verkeerde afweging is gemaakt.”

Toch blijft de vraag waarom in deze kwestie van een eenvoudige burgemeestersbenoeming gegrepen is naar zo’n zwaar opsporingsmiddel. Volgens Kramer gaat het toch wel ergens om: er is informatie gedeeld die echt niet naar buiten kon. Het is wel geen zaak van leven of dood maar wel één die wij hoog opnemen en die we graag wilden oplossen”. Achteraf zijn daarbij misschien de verkeerde afwegingen gemaakt.”

Of door het grote aantal fouten deze zaak geseponeerd wordt, weet Justitie nog niet.


Deel deze pagina: