"Met het Driekoningen-thema kon Jeroen Bosch 'lekker los' gaan"

Gepubliceerd: Woensdag 05 december 2018 10:04

DEN BOSCH - Het vroegste werk van Jeroen Bosch is tijdelijk terug in Den Bosch. ‘De aanbidding der koningen’ is tot maart te zien in het Noordbrabants Museum.


Bosch had een fascinatie met Driekoningen. Hij maakte minstens twee schilderijen over dit onderwerp. Eén daarvan is bewaard in een museum in New York en dat keert voor even terug naar Den Bosch. Geertje Jacobs, hoofd collectie, presentatie en educatie van het Noordbrabants Museum, zegt het fantastisch te vinden dat het werk terugkeert naar de geboorteplaats van de schilder.

“Super dat we dit werk twee jaar na het Jeroen Boschjaar in bruikleen mogen nemen”, zegt Jacobs. “Dit is het eerst bekende werk van Bosch. Dit heeft hij gemaakt toen hij ongeveer twintig jaar was.”
Een variant op de Aanbidding der Koningen is het drieluik dat Bosch twintig jaar later maakte. Dit hangt in Museum Prado in Madrid. Dit schilderij is het meest gekopieerde werk van Jeroen Bosch.

Ook het Noordbrabants Museum heeft een kopie. Jacobs: “De reden achter die vele kopieën is onduidelijk. Het is aannemelijk om te denken dat Driekoningen een onderwerp is waar je als schilder lekker op los kan gaan, door de vele verhaallijnen." Ze vervolgt: "Bosch' werk is ook door navolgers nagemaakt. Een schilder kopiëren was in Bosch' tijd niet iets negatiefs maar juist een compliment. Ook kan het zo zijn dat Bosch werken op aanvraag maakte. Dat zou betekenen dat hij naast kunstenaar ook handelaar was."

Deel deze pagina: