‘OM wilde BD-journalist afluisteren en tapte telefoongesprek af’

Gepubliceerd: Dinsdag 12 juni 2018 14:16

‘OM wilde BD-journalist afluisteren en tapte telefoongesprek af’

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) probeerde een gesprek in een horecazaak tussen Brabants Dagblad-journalist Jos van de Ven en één van de verdachten in de zaak van het burgemeesterslek af te luisteren. De krant schreef daar dinsdagmiddag over. Het OM bevestigt dat is geprobeerd het gesprek af te luisteren, maar gaat in een verklaring niet in op de bewering dat er telefoongegevens zijn afgetapt.

“Daarom zijn we achteraf heel blij dat het niet gelukt is. Het was een dwangmiddel dat we wilden inzetten tegen de verdachte, niet tegen de journalist. Als dan blijkt dat de verdachte een afspraak met een journalist heeft, moeten we dat middel niet inzetten”, zegt Rutgers tegen Brabants Dagblad.

Brabants Dagblad-hoofdredacteur Lucas van Houtert vindt het een kwalijke zaak dat het OM nog verder ging dan het opvragen van telefoongegevens van Jos van de Ven. “Afluisteren van gesprekken die een journalist voert in een horecagelegenheid is iets voor een politiestaat. Ik ben zeer benieuwd wat de motivatie van de rechter-commissaris was, en of hij op de hoogte was van de precieze omstandigheden”, zegt Van Houtert.

“Wij hebben het OM gesommeerd de belgegevens van onze verslaggever uit de dossiers te halen. Daar hebben we nog steeds geen antwoord op, en het OM verwacht het niet binnen een paar weken te geven”, zegt Van Houtert.

Deel deze pagina: