‘Een ijsbaan in de wijk is niet alleen leuk, het verbroedert'

Gepubliceerd: Woensdag 28 februari 2018 16:57

‘Een ijsbaan in de wijk is niet alleen leuk, het verbroedert'

ROSMALEN - Schaatsen op open water gaat er deze winter niet meer van komen, maar daar laten de bewoners van de Eikakkerhoeven zich niet door beïnvloeden. Woensdag kon er voor het eerst geschaatst worden op een ondergelopen speelveld.

Sleeën, buikschuiven, ijshockeyen en natuurlijk schaatsen: Een uurtje nadat de basisschool uit was, liep het speelveldje al vol met joelende kinderen. Jan Vaartjes en Edsar Kok mengen zich tevreden tussen de spelende groepjes. Kok: "Dit was al die gebroken nachten dubbel en dwars waard. We zijn aan het begin van de week begonnen het onder laten lopen van het veld. Dat hebben we gedaan met behulp van een waterpomp waarmee we grondwater naar de oppervlakte haalden.”

Vergunning

Vaartjes tuurt over de ijsbaan. "Mochten we van de gemeente lenen. Dit is de enige plek in Rosmalen waar de gemeente een vergunning verleent voor het aanleggen van een schaatsbaan. Vijf jaar geleden is er voor het laatst geschaatst. Toen gebeurde het nog met tuinsproeiers. Dát duurde pas lang.” Maar, dat is dan weer goed voor het groepsgevoel.

Daar weet Aad van der Steen, voorzitter van wijkraad Sparrenburg alles van. Van der Steen houdt zich al twintig jaar bezig met alles wat er in de wijk gebeurt. "Het aanleggen van zo’n ijsbaan, inclusief onderbroken nachten, smeltend ijs en tegenslagen, verbroedert. De één zorgt voor koffie en glühwein, de ander neemt een vuurkorf mee en weer een ander zet wat muziek aan.”

Van der Steen heeft dit jaar plaatsgemaakt voor vier nieuwe ijsmeesters. Vaartjes: "We gaan er vannacht nog één nacht tegenaan. Dan gaan er nog een paar lagen water overheen. Morgen hangen we verlichting op en komt er een Koek en Zopie kraam.” Niet alleen de buurt, ook de nabijgelegen school EC Sparrenbos is op de hoogte van de schaatsbaan. "Morgen gaan de groepen 3 tot en met 6 niet gymmen tijdens de gymles, maar komen ze schaatsen”, vertelt Kok. "Vrijdag gaat het alweer dooien, dus laten we er nog één dag van genieten!”

Deel deze pagina: